Poletna moto točka Molendini - če se vozite po Krasu in vipavski dolini je ne bi smeli izpustiti

'Dober glas seže v deveto vas', pravi star slovenski pregovor in ne bom se veliko zmotil, če povem, da se prav v eni od teh vasic, po novem skriva čudovita moto točka. No, ta ni namenjena samo motoristom, pač pa tudi kolesarjem in vsem drugim, ki uživajo na našem prelepem Krasu in v vipavski dolini.

30. 8. 2019

Naša Ljubljana je skorajda idealno izhodišče za nas motoriste, ki nismo pretirani ljubitelji ravnih cest. Dobrih dvajset minut vožnje v katerokoli smer in že lahko najdemo čudovite, zmerno prometne in predvsem dinamično zavite ceste. V zadnjem času me privlači Kras, kjer ne manjka lepih cest, še zlasti pa tam ne manjka dobrih tradicionalnih gostiln. Te so hočeš-nočeš vedno del kvalitetnega motorističnega druženja. Saj vendar ni potrebe, da bi cel dan sedel samo za krmilom.

Letošnja sezona je postregla s precejšnjim številom potovalnih enduro motociklov, zato me je pot še posebej pogosto odpeljala v tiste konce. Če vas slučajno zanima: iz Ljubljane mimo Dobrove do Horjula, potem proti Podlipi in Smrečju(kjer je čisto malo urejenega makedama) ter čez Rovte do Logatca. Od tam na razcepu na Kalcah izberite smer proti Godoviču in od tam čez Črni vrh nad Idrijo do Cola. Pri spustu v dolino odvijte proti Vipavi in verjemite mi, da boste imeli za tisti dan ovinkov čez glavo. Vseeno pa je od tam naprej ponovno cel kup dobrih izhodišč za nadaljevanje poti proti italijanski meji ali pa v osrčje naše prelepe dežele.

Ker nisem posebno mazohistične sorte se s svojo moto družbo rad tudi ustavim, spijem osvežilno pijačo, kaj pojem, pogledam kvalifikacije ali pa nedeljsko dirko. V letošnjem letu so bili ti postanki na prav posebnem kraju, kjer se je pred začetkom letošnje sezone odprl idiličen poletni bar Molendini.

Summer bar Molendini (pomeni mlin v Latinščini) se nahaja le streljaj od stare glavne ceste, ki vodi od Vipave proti Rebernicam. Pred vasico Manče je čez zimo nasproti starega mlina zraslo prijetno počivališče, kjer smo se vedno in vsi (brez izjeme) počutili prijetno in domače. Zgledno urejeno parkirišče in prijeten ambient, katerega 'pohištvo' je v bistvu kombinacija preteklosti in naravne opreme iz tistih krajev, je nemalokrat poskrbelo, da smo pot nadaljevali šele potem, ko se je stemnilo.

Mimo Molendinija teče potok Močilnik, v katerem se lahko tudi ohladite. Mimogrede, v poslopju starega mlina nasporti bara Molendini, v katerem danes živi lastnik Molendinija Rok, naj bi na enem od svojih popotovanj prespal celo sam veliki škrat Napoleon Bonaparte. Rok je odraščal v družbi motociklov, zato je pokrbljeno, da se tam radi zbirajo motoristi in kolesarji tako iz bližnje okolice, kot tudi iz bolj oddaljenih krajev.

Poleg prijetnega ambienta in družbe, pa boste gotovo navdušeni tudi nad ponudbo odličnih burgerjev in hotdog-ov, ki vam jih bo ekipa pripravila med vikendi. Verjemite, če ne bi bilo dobro, ne bi pohvalil, sicer pa kombinacija skrbno izbranih sestavin, občutka in ljubezni žar mojstra, ne more biti drugačna kot dobra. In tako je tam vedno. Vse skupaj pa je tudi primerno ovrednoteno. Nikar ne mislite, da boste pojedli in popili hitro kot v McDrive-u. Pri Molendiniju  je vaš obrok pripravljen sproti in posebej za vas, a v hladu sence, ki jo meče stoletno drevje, ob spremljavi ravno prav tihe glasbe ne bo težko počakati na izvrsten obrok. Z malo sreče pa boste lahko ujeli tudi kakšen vrhunski življenski nasvet izrednega motorista in poznavalca Jureta.

Tako prijatelji motoristi, nasvet za prijetno moto turo in vse kar paše zraven je tu. Izvolite in odkrijte lepote in dobrote našega Krasa. Morda si kdaj pomahamo.