Moto GP: Rossiju prva zmaga letos

Na nabitih tribunah v Španiji je 120.000 tisoč glava množica spremljala zmagovalno vožnjo svetovnega prvaka Rossija, ki je osvojil prvo zmago v letošnjem prvenstvu, skupno pa v kraljevskem razredu že 72-to.

3. 5. 2009

Rossi je celotno dirko odpeljal le za slabe tri sekunde hitreje kot domačin Dani Pedrosa, ki je prvo polovico dirke vodil in tako narekoval tempo dirkačev za njim in tistih v ozadju. Razpoloženemu Rossiju je nazadnje moral priznati premoč in je dirko končal na drugem mestu pred Stonerjem.

Medtem ko so Španski navijači po zmagi Lorenza na Japonskem (z Yamaho v Hondini zibelki) zatrjevali, da je slaba forma in mladostna neizkušenost minila, je Lorenzo nekoliko razočaral svoje navijače, saj je zaradi slabega oprijema prednje gume zdrsnil in končal dirko le 4 kroge pred koncem. S tem je tudi izgubil vodstvo v skupnem seštevku in pristal na tretjem mestu skupaj s Pedroso. Razočaral pa je tudi Hayden, ki si je z Ducatijem pripeljal le točko z osvojenim 15. mestom. Marsikdo je od njega na tem dirkališču pričakoval več.

V razredu 250 kubikov je slavil Japonec Aoyama s Hondo, pred Bautisto in Simoncellijem, oba z Gilero. V razredu 125 kubikov pa je na svoji 50 dirki prvič zmagal Britanec Bradley Smith z Aprilijo.

Skupni seštevek dirkači Moto GP:

1. Rossi (Yamaha) 65 točk

2. Stoner (Ducati) 54 točk

3. Lorenzo (Yamaha) 41 točk

4. Pedrosa (Honda) 41 točk

5. Dovizioso (Honda) 30 točk

6. Edwards (Yamaha) 26 točk

7. De Puniet (Honda) 24 točk

8. Melandri (Kawasaki) 23 točk

9. Vermeulen (Suzuki) 21 točk

10. Capirossi (Suzuki) 19 točk

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Franciji.

Matjaž Tomažič