MotoGP: 'Dovi' odhaja in to še pred koncem sezone

Karavano MotoGP bo zaključil 20 let po prvi dirki v razredu Moto3. Ostaja brez osvojenega naslova med elito.

MotoGP: 'Dovi' odhaja in to še pred koncem sezone (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2022

Andrea Dovizioso velja za enega bolj prepoznavnih dirkačev karavane MotoGP. Svoje kariere v razredu Moto3 sicer ni začel najbolj obetavno, vendar pa je že po dveh letih uspel osvojiti naslov svetovnega prvaka v najšibkejšem razredu. Nato se je dve leti kalil v razredu Moto2, kjer je tudi nekajkrat slavil, preden je leta 2007 kot veliki up presedlal v elitni razred, MotoGP. A pričakovanj številnih po naslovu mu ni uspelo uresničiti in očitno mu jih tudi nikoli ne bo.

Preberite še: Se bo Suzuki GSX-R 1000 res poslovil z evropskega tržišča?

24-kratni zmagovalec dirk elitnega razreda, je namreč napovedal slovo in to še pred koncem letošnje sezone. Po tem, ko si je lansko leto vzel premor, je letošnjo sezono nastopil v barvah Yamahe. A rezultati, ki jih je dosegel so bili precej pod pričakovanji. V enajstih dosedanjih dirkah je namreč dosegel le deset točk, zaradi česar je sprejel odločitev, da dirkanje v elitnem razredu dokončno obesi na klin.

'Dovi' bo tako svojo kariero končal čez natanko mesec dni, na dirki za Veliko nagrado San Marina v Misanu, do tedaj pa namerava nastopiti na obeh preostalih dirkah, ta vikend v britanskem Silverstone-u in pa 21. avgusta na dirkališču Red Bull Ring v Avstriji. Navkljub predčasnemu odhodu pa bo ta očitno sporazumen, na kar nakazujejo tudi besede prvega moža Yamahine dirkaške ekipe, Lina Jarvisa.

„Sprejeli smo skupno odločitev, da je prav, da Andrea svojo zadnjo dirko odpelje na dirkališču v Misanu, na svoji domači dirki. Jasno, Yamaha bo Andrei na zadnjih treh dirkah še vedno nudila vso podporo. Medtem pa uživajmo v teh treh dirkah, preden bomo v Misanu slavili konec spektakularne kariere,“ je dejal Jarvis, ki je medtem že razkril zamenjavo za Dovija. Vsaj do konca sezone bo to vlogo opravljal še en veteran in Yamahin testni voznik, Cal Crutchlow.