MotoGP: Rossi v Sepangu osvojil prvenstvo

Na predzadnji dirki v Sepangu je Valentino Rossi že postal svetovni prvak. Sicer pričakovana novica, a povsem gladko 'doktorju' tokrat le ni šlo.

25. 10. 2009

Potem ko so treningi in kvalifikacije minile v veliki vročini in na suhi stezi, je Malezijsko vreme poskrbelo, da je bila današnja dirka zaradi naliva sprva prestavljena, steza pa je tudi po tem ostala mokra do konca dirke.

Prav razmočena steza je botrovala temu, da se je vrstni red takoj po štartu močno premešal, saj je v prvem ovinku Rossija odneslo daleč iz idealne linije, hip za tem pa se je znašel v ozadju. Zmedo takoj po štartu sta dobro izkoristila Stoner in Pedrosa, ki vodilnih položajev vse do konca nista izpustila iz rok. Stoner je odpeljal povsem svojo dirko in z današnjo vožnjo pravzaprav deklasiral ostale dirkače, vendar je bila vsa pozornost usmerjena v ozadje, kjer sta se med seboj dajala Lorenzo in Rossi.

Rossi je, da bi zapečatil prvenstvo, moral končati vsaj četrti, Lorenzo, edini, ki bi mu lahko odpeljal naslov prvaka, pa na mokri stezi Rossija ni uspel dolgo zadrževati za seboj. Po padcu Doviziosa s tretjega mesta je bil tretji Rossi, kar je bilo seveda dovolj, da je Italijan osvojil svoj deveti naslov svetovnega prvaka, od tega sedem naslovov v kraljevem razredu in četrtega za Yamaho.

Kot je povedal Valentino, je bila zanj letošnja sezona naporna in težka, z veliko spodsljaji in napakami, a se je na koncu le iztekla v zanj najboljši varianti. Morda je k temu pripomogla tudi odsotnost Stonerja, ki bi glede na rezultate z zadnjih dveh dirk zagotovo vplival na situacijo v skupnem seštevku.

Dirkačem je za letos ostala le še dirka v Valenciji, kamor se bodo vsi dirkači odpravili neobremenjeni in bodo dirkali le za zmago, zato bo zadnja dirka v letošnjem prvenstvu skoraj zagotovo dirkaška poslastica.

Matjaž Tomažič