Pestra "tržnica" v motoGP. Kam se selita Bastianini in Vinales?

13. 6. 2024 | STA
Deli
Pestra "tržnica" v motoGP. Kam se selita Bastianini in Vinales? (foto: Profimedia)
Profimedia

Od prihodnje sezone naprej bosta kolega v avstrijski ekipi.

Italijan Enea Bastianini in Španec Maverick Vinales bosta od prihodnje sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP vozila za prenovljeno moštvo Red Bull KTM Tech3. Avstrijski proizvajalec bo v sezoni 2025 nastopil z dvema ekipama, tovarniški ekipi KTM se bo namreč pridružila omenjena ekipa, naslednica moštva GasGas.

Profimedia

Za tovarniško ekipo, sicer pod celotnim imenom Red Bull KTM Factory Racing, bosta v prihajajoči sezoni vozila Južnoafričan Brad Binder in Španec Pedro Acosta. Tudi KTM Tech3 pa bo od prihodnje sezone imela na voljo tovarniške motocikle, katere bosta vozila Bastianini in Vinales, so danes sporočili pri moštvu.

Bastianini, to sezono še član Ducatija, je v svetovnem prvenstvu razreda moto3 debitiral pred desetimi leti, takrat prav z dirkalnikom KTM. V sedmih sezonah v nižjih razredih moto2 in moto3 je dosegel šest zmag in se več kot 30-krat uvrstil na zmagovalne stopničke, leta 2020 je osvojil tudi naslov prvaka v drugem najmočnejšem razredu.

Profimedia

Italijan se je v elitni razredi preselil 2021 pri 23 letih in je od takrat zbral pet zmag in 12 uvrstitev na zmagovalni oder.

Tudi Vinales je stari znanec motociklov KTM. Španec je v letošnji sezoni z Aprilio že slavil, postal pa je tudi prvi voznik v dobi razreda motoGP, ki je zmagal s tremi različnimi konstruktorji. Vinales je bil KTM-ov drugi prvak razreda moto3 v zgodovini leta 2013. V štirih sezonah v nižjih razredih se je vsakič uvrstil med najboljše tri ob koncu sezone.

Profimedia

V kraljevski razred se je preselil 2015 in od takrat vpisal deset zmag, 35-krat se je zavihtel med najboljšo trojico. Prav tako je Španec dvakrat sezono končal na tretjem mestu v skupni razvrstitvi SP.

"Z veseljem sporočamo, da bosta Enea in Maverick prihodnje leto z nami in da se bomo vrnili h KTM. Ne smemo pozabiti, da smo prve zmage v motoGP dosegli v oranžnem. Ne moremo skriti ponosa, da sta se ta dva nadarjena dirkača odločila, da bosta vozila na naših motociklih. To kaže, da smo ubrali pravo pot in da se naša tehnologija lahko bori za naslov prvaka," je za spletno stran tekmovanja dejal vodja ekipe Tech3 Nicolas Goyon.

"Zelo smo veseli, da smo ju lahko vključili v naš projekt ter jima zagotovili popolno tovarniško podporo in podporo, da lahko še naprej sledita svojim ciljem. Jasno je, da govorimo o dveh najhitrejših dirkačih na svetu, in to je kompliment, da zaupata nam in projektu, ki smo ga ustvarili s KTM Tech3," pa je dodal direktor KTM Pit Beirer.

Preberite še: