Motokros Evropski pokal narodov: Slovenci z mešanimi občutki

V težkih razmerah in ob številnih težavah je bila lanska odlična uvrstitev le oddaljena želja.

Motokros Evropski pokal narodov: Slovenci z mešanimi občutki (foto: AMZS) AMZS
6. 10. 2019

Danes se je na Poljskem odvil še eden izmed zadnjih letošnjih motokros vrhuncev sezone, vsaj v Evropi. Na Poljskem je namreč potekal Evropski pokal narodov, kamor pa se je naša ekipa kljub odlični lanski predstavi (dosegli so namreč peto mesto) v nekoliko spremenjeni postavi pod vodstvom trenerja Saša Kraglja ni odpravila s previsokimi cilji. Nenazadnje je šlo za fante, ki na mednarodnih tekmah še nimajo ravno veliko izkušenj.

Na Poljsko se je tako odpravila naslednja četverica: Jaka Peklaj in Jaka Osek, ki sta vozila v najmanjšem razredu motociklov s prostornino 85 kubičnih centimetrov, v v zdrženem razredu 125- in 250-kubičnih motorjev pa sta slovenske barve zastopala Matevž Robek ter Jaka Završan. Evropskega pokala narodov se je sicer udeležilo 20 reprezentanc stare celine.

Kljub optimizmu pa našim tekmovalcem na Poljskem ni uspelo ponoviti lanskoletnega uspeha. Izredno zahtevne razmere – mivkasta proga je bila v minulem tednu deležna obilnih padavin, zaradi česar se je hitro uničila – so namreč svoj davek terjale že včeraj na kvalifikacijah. Tehnični okvari in zadnjemu, 40. mestu Peklaja je namreč sledil še odstop Oseka (36. mesto) padec Robka (33. mesto) in pa 29. mesto Završana, zaradi česar je naša ekipa današnjo dirko začela iz zadnjega, 20. mesta.

Nič več sreče pa naši tekmovalci niso imeli niti danes, kar še posebej velja za Oseka, ki po odstopu zaradi tehnične okvare v prvi vožnji v drugo sploh ni nastopil. K sreči pravila narekujejo, da se najslabši rezultat odšteje, zaradi česar je bila škoda nekoliko manjša. Najboljšo slovensko uvrstitev dneva je tako z 21. mestom v prvi vožnji (v drugo je bil 34.) dosegel Jaka Peklaj, medtem ko sta Robek in Završan zasedla 30 in 28. oziroma 29. in 27. mesto. Zmage so se medtem z minimalno razliko pred Španci veselili Italijani, tretji pa so bili Čehi.

»Ta dirka je bila zagotovo ena izmed mojih težjih, saj takšnih razmer, kot so bile minuli vikend v Gdansku, Slovenci nismo vajeni. Na severu Poljske so nas presenetili hud mraz, žled in velike količine dežja, kar je posledice jasno pustilo tudi na stezi. Kakorkoli si bom dogajanje v Gdansku zapomnil za vedno, saj za športnika ni lepše stvari, kot zastopati barve svoje države. Kar pa se tiče rezultata, mislim, da ni potrebno posebej poudarjati, da z njim nismo ravno zadovoljni, a govorimo o motokrosu, kjer je potrebno imeti tudi kanček sreče, sploh na tovrstnih dirkah, kjer je za dober skupni rezultat potrebno odpeljati več solidnih voženj,« je dejal Jaka Završan.