Rossi, Cairoli in Dovizioso skupaj proti koronavirusu

Italijanski motociklistični zvezdniki so pristopili k akciji #DistantiMaUniti.

Rossi, Cairoli in Dovizioso skupaj proti koronavirusu (foto: Facebook: Modalità Academy Gialla) Facebook: Modalità Academy Gialla
11. 3. 2020

Koronavirus, ki je v zadnjih tednih zaokrožila po Evropi si je za svoje evropsko žarišče izbrala Italijo, kjer je do sedaj umrlo tudi največ ljudi. Situacija je celo tako resna, da je bila v državi vzpostavljena karantena, sosednje države pa so že začele zapirati meje za prehod fizičnih oseb, med njimi tudi Slovenija. Medtem pa so se v kampanjo za boj proti bolezni že povezali tudi številni italijanski športniki,med njimi tudi Valentino Rossi, Antonio Cairoli in pa Andrea Dovizioso.

Italijanski premier Guiseppe Conti je tako celotno območje označil kot zaščiteno, kar pomeni, da je gibanje v veliki meri omejeno tudi znotraj države, ljudje pa bodo do nadaljnjega živeli v fizični izolaciji. Na to potezo pa se je odzval italijanski minister za šport Vincezo Spadafora, ki je ustanovil omenjeno kampanjo, poimenovano Distanti ma Uniti, razdeljeni, a povezani.

Namen kampanje je povezati državljane, ki so fizično ločeni drug od drugega v virtualno mrežo in jim tako pomagati zmanjšati občutek osamljenosti. »V času, ko naprošamo državljane, naj spoštujejo 'varnostno razdaljo' in se izogibajo telesnih stikov, obstaja nevarnost, da bo prišlo do izolacije in še večje odtujenosti,« je dejal Spadafora.

Sama akcija je bila sprva namenjena izključno italijanskim športnikom, a se je vlada odločila, da bo vanjo vključila vse državljane, tudi najmlajše, ki se morda ne zavedajo resnosti situacije. K akciji so sicer pristopili tudi številni preostali italijanski motociklistični dirkači, kot je recimo Francesco Bagnaia in pa celotna dirkaška akademija Valentina Rossija. Vsi tako na družabnih omrežjih že objavljajo črno-bele fotografije z iztegnjeno desno roko in pokončno dlanjo ter pripisom #DistantiMaUniti.