Superbike: Spies v MotoGP odhaja kot svetovni prvak

Američan Ben Spies, ki se v prihodnji sezoni pridružuje prvenstvu MotoGP, se bo tako kot pred letom dni James Toseland od prvenstva Superbike poslovil kot svetovni prvak.

25. 10. 2009

Prišel, videl, zmagal; bi lahko rekli za mladega Američana, ki je osvojil svoje prvo prvenstvo v karieri. Pred dirko vodilni v skupnem seštevku Noriyuki Haga (Ducati) se je danes lahko prepričal, kaj pomeni pomanjkanje športne sreče, ko je po padcu na prvi dirki mlademu Teksačanu pustil odprta vrata do naslova svetovnega prvaka.

Na drugi dirki je že peto mesto Spiesa zadostovalo za osvojitev naslova, zato je Spies drugo dirko odpeljal taktično in preudarno ter tako ugnal mnogo bolj izkušenega japonca. Na prvi dirki sta poleg Spiesa na stopničkah stala še Max Biaggi (Aprilia) in Johnathan Rea (Honda). Sledil je Byrne z Ducatijem, ki je na današnjih dirkah stopil iz sence najhitrejših, peti pa je bil prav tako z Ducatijem Michel Fabrizio.

Na drugi dirki je slavil Fabrizio, sledil mu je Haga, takoj za njim pa je v cilj pripeljal Rea. Četrti je bil ponovno Byrne, varno na petem mestu pa je končal Spies, ki je tako s šestimi točkami razlike osvojil prevenstvo.

Sezona je podobno kot v MotoGP minila v znamenju Yamahe in Ducatija, v svoji debitantski sezoni je bila uspešna Aprilia, manj sreče pa je letos imelo moštvo BMW-ja, ki pa je vseeno doseglo nekaj dobrih rezultatov.

Zdaj prihaja čas analiz in pojasnjevanj, menjav sedežev med dirkači, testiranja in razvijanja, o vsem pa bomo vestno poročali tudi na straneh Motomagazina.

Matjaž Tomažič