Svet motokrosa žaluje: umrl je nekdanji belgijski as, petkratni svetovni prvak Eric Geboers

Čeprav je dirkaško kariero sklenil že leta 1990, je z motokrosom ostal povezan vse do smrti.

Svet motokrosa žaluje: umrl je nekdanji belgijski as, petkratni svetovni prvak Eric Geboers (foto: MXGP) MXGP
8. 5. 2018

Svet motokrosa je izgubil še eno veliko legendo. Kot poročajo številni belgijski mediji, je 55-letni nekdanji belgijski dirkač Eric Geboers umrl med oddihom na jezeru Mol v Belgiji med reševanjem svojega psa, ki je padel v vodo. Po neuspelem nedeljskem reševanju so truplo dirkača reševalci našli včeraj.

Eric Geboers, znan pod vzdevkom Kid, je v svetu motokrosa pustil neizbrisen pečat. Leta 1962 rojeni dirkač je profesionalno pot kot 17-letnik v barvah tovarniške ekipe Suzukija začel leta 1979 v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov. V tej kategoriji je ostal vse do leta 1984, pri čemer je v letih 1982 in 1983 osvojil dva zaporedna naslova svetovnega prvaka.

Po letu 1984 je pot nadaljeval pri tovarniški ekipi Honde, za katero je nato tri leta nastopal v četrtlitrskem razredu, zadnje leto pa je osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka, kar je bila nedvomno odlična popotnica za prestop v najmočnejši razred do 500 kubičnih centimetrov. V tej kategoriji, prednici današnjega razreda MXGP, je nato nastopal še tri leta, v letih 1988 in 1990 pa je nato osvojil še svoja zadnja dva naslova svetovnega prvaka in tako postal prvi dirkač v zgodovini motokrosa, ki mu je uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka v vseh treh najmočnejših kategorijah motokrosa.

Čeprav se je leta 1990 Geboers poslovil od tekmovanj, pa sveta motokrosa nikoli ni dokončno zapustil. Po upokojitvi je namreč sodeloval pri organizaciji dirk za Veliko nagrado Belgije v Namurju in pozneje Lommelu. Poleg tega je z belgijsko vlado sodeloval pri popularizaciji motokrosa, hkrati pa se je kot pomočnik vrnil v tovarniško ekipo Suzukija, kjer je pomagal pri razvoju mladih dirkaških upov, med drugim Clementu Desallu.