Uradno: prihodnja dirka Isle of Man TT šele leta 2022

V izogib nevšečnostim, kakršne so nastale letos so se organizatorji odločili, da dirko maja prihodnje leto odpovedo že sedaj, pol leta pred začetkom.

Uradno: prihodnja dirka Isle of Man TT šele leta 2022 (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
30. 11. 2020

Letošnje leto se je prvič po 18 letih zgodilo, da na otoku Man niso organizirali slovite dirke Isle of Man TT, ki z več kot stoletno tradicijo velja za eno najstarejših dirk v zgodovini. Organizatorji so upali in se trudili, da bi dogodek navkljub epidemiji koronavirusa vsak način izpeljali, 16. marca pa je nato padla odločitev o dokončni odpovedi. Za prihodnje leto pa so si ves stres očitno prihranili, saj so že danes sprejeli odločitve da dirke, ki poteka v zadnjem tednu maja in prvem tednu junija tudi letu 2021 ne bo.

Razlog za odpoved še naprej ostaja koronavirus, kot pojasnjuje Laurence Skelly, minister za gospodarstvo pri lokalni vladi pa je izrazil obžalovanje zaradi omenjene odločitve. Ob tem je dodal, da je organizacija dirke v veliki meri odvisna od prostovoljcev, zaradi česar bi bilo v trenutni situaciji, ko izboljšanja zdravstvene slike še ni na vidiku enostavno neodgovorno do vseh udeleženih, da bi tudi letos z odpovedjo čakali vse do zadnjega. Ob tem so tehtali najrazličnejše možnosti, tudi prestavitev dirke na kasnejši datum, a se je odpoved na koncu izkazala kot najboljša možnost.

Dirki klasikov in avtomobilov vsaj zaenkrat ostajata

»Vsi vpleteni v organizacijo dirke smo seveda razočarani nad odpovedjo dirke v letu 2021, a gre za odločitev, ki smo jo sprejeli takoj, ko je bilo to mogoče in s tem prihranili nevšečnosti vsem vpletenim. Žal mi je za vse navdušence, dirkače, ekipe in prostovoljce, ki bodo izgubili še eno leto dogajanja na otoku, hkrati pa dodajam, da se z ekipo trudimo za to, da se bomo leta 2022 znova vrnili nazaj,« je dejal eden izmed organizatorjev dirke, Paul Phillips.

Da Phillips s povratkom v letu 2022 misli resno priča tudi uradno potrjen datum dirke, ki bo potekala med 28. majem in 11. junijem tega leta.

Današnja odločitev sicer zadeva zgolj dirko Isle of Man TT, ne pa tudi dirk Classic TT in Manx Grand Prix. Organizacija obeh vsaj zaenkrat še vedno poteka po načrtih, odvijali pa naj bi se med 21. avgustom in tretjim septembrom, dokončna odločitev o njuni izvedbi pa bo znana spomladi prihodnje leto.