Test: Ducati Ducati Multistrada 950S (2019)Po daljši poti

Starejši bratje so v fazi odraščanja praviloma večji, kasneje pa mlajši vsaj po velikosti ujamejo starejšega. Enako velja za novi Ducati Multistrada 950S.

Po daljši poti (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
26. 9. 2019

Od naših prvih kilometrov z 'Babystrado' v teh dneh mineva dve leti, kar v motorističnem štetju časa pomeni, da je (zgodaj) prišel čas za osvežitev. Bolj kot temeljiti prenovi so se tokrat pri Ducatiju posvetili videzu, opremi in personalizaciji. Tisto, kar je pred dvema letoma že ponujal veliki 1200-kubični model, je danes na voljo tudi pri modelu 950S. No, ne morem zapisati, da je na seznamu serijske in dodatne opreme zares čisto vse kar hiša ponuja, a tako bogato opremljenih 'cross over' motociklov v tem prostorninskem razredu ni veliko.

Pojdimo po vrsti. Z letošnjo osvežitvijo se je Multistrada 950 dimenzijsko (predvsem v širino) praktično izenačil z večjim modelom, dobil pa je tudi na novo ukrojen komplet plastičnih oblog, zaradi katerih ju je na prvi pogled (z izjemo zadnje dvojne nihajke ter izpušnega lonca) pravzaprav težko hitro in enostavno ločiti.

Pri Ducatiju se torej niso veliko ukvarjali s samim motorjem, ciklistiko in mehaniko nasploh, zato se nova Multistrada 950S v primerjavi s predhodnico na cesti in makadamu, vsaj po spominu, obnese praktično enako. Odlično torej za vse, in vrhunsko za tiste, ki svojih pobalinskih časov še nis(m)o povsem preživeli.

Letošnje modelno leto prinaša različico 950S. Dodatna črka S poleg polaktivnega vzmetenja prinaša še dvosmerni quickshifter, tempomat, popolno LED razsvetljavo, ter žarometom, ki v nagibu osvetli notranjost ovinka. Da imajo od črke S vsaj nekaj tudi tisti, ki jim našteti tehnični elementi ne pomenijo prav veliko, pa je standardni LCD zaslon zamenjal modernejši in barvno žiivahnejši TFT, osvetljena pa so tudi stikala na krmilu. Za doplačilo so na voljo tudi kolesa z naperami in komplet potovalnih kovčkov.

Ne bom pretirano ovinkaril. Multistrada 950S je motocikel, za katerega vam priporočam, da ga nikoli ne preizkusite, če si ga ne morete privoščiti. Sicer sploh ni popoln, quickshifter namreč pri res nizkih vrtljajih ni med najbolj uglajenimi, centralni kovček brez ključa v ključavnici ne more biti odklenjen, ogledala pri pospeševanju iz nizkih vrtljajev močno tresejo in tudi poraba glede na dinamiko, h kateri silita ciklistika in motor, ne bo rekordno nizka (med 5 in 6 litrov).

Pa vendar, našteti problemi se razblinijo, ko se Multistrado resno vzame v roke. Takrat je quickshifter odličen, zaradi ključavnice kovčka in drugih malenkosti pa ni vredno izgubljati živcev. Poleg tega Multistrada 950S nudi veliko možnosti za personalizacijo. Nikakor ne zgolj v smislu dodatne opreme, pač pa glede samih nastavitev, ki jih ponuja celoten elektronski paket. Ne samo da sta na voljo dva odlična vozna programa (sport in enduro), ter še dva po mojem mnenju nepotrebna vozna programa (touring in urban), v prav vseh štirih so možne dodatne nastavitve glede odzivanja motorja in aktivnosti varnostnih sistemov ter vzmetenja.

Z dodatki, ki jih prinaša oznaka S, je Multistrada 950 postala resna alternativa večjemu 1260-kubičnemu modelu, če se seveda lahko odrečete 45-'konjski' razliki v moči motorja. Z manjšim, ki je zdaj povsem odrasel, pa prihaja tudi več agilnosti in uglajenosti. Ne trdim, da je edini odličnjak v razredu, a z njim se boste domov vedno odpeljali po daljši poti.

 • Osnovni podatki

  Prodaja: As Domžale Moto center
  Cena osnovnega modela: 14.690 EUR €
  Cena testnega modela: 16.490 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: 937 cm³, dvovaljni, vodno hlajen
  Moč: 83 kW (113 KM) pri 9.000 obr/min
  Navor: 96 Nm pri 7.750 obr/min
  Prenos moči: nožni, šeststopenjski
  Okvir: jekleni cevni okvir,
  Zavore: spredaj kolut 320 mm, zadaj kolut 265 mm, Cornering ABS
  Vzmetenje: spredaj USD-vilice 48 mm, nastavljiva, dvojna nihajka, elektronsko nastavljivo
  Gume: spredaj 120/70 R19, zadaj 170/60 R17
  Višina: 840 mm
  Posoda za gorivo: 20 litrov
  Teža: 227 kg
Hvalimo in grajamo
videz, izdelava
vozne lastnosti, elektronski paket
položaj za krmilom
zavore
sistem DQS pri nizkih vrtljajih
ključavnica zadnjega kovčka
zahtevna uporaba menijev med vožnjo
Končna ocena

Čeprav beseda teče o motociklu iz 'ranga' 15 tisočakov, boste tako dober varnostno-elektronski paket v kombinaciji s tako dobro mehansko osnovo in odličnim dizajnom težko našli drugje kot pri Ducatiju.