Test in video: Piaggio MP3 LT 400 i.e.

Ideja o trikolesnem skuterju ni povsem nova. Je pa prvič v zgodovini tehnično tako dovršena in v praksi tako zelo učinkovita. V ledino je na tak način prvi zaoral kdo drug kot italijanski Piaggio.

3. 4. 2009

Z zakonodajo je križ. Čeprav Slovenci zadnjih nekaj let živimo v veliki skupni evropski državi, nas vse prednosti, ki so jih deležni naši naprednejši 'sodržavljani', še niso doletele. Zato sem si pred milanskim motosalonom le s pomočjo mistike lahko predstavljal, da bo maksi skuter tudi na naših cestah nekoč dovoljeno voziti zgolj z izpitom za osebni avtomobil, B-kategorijo torej. Da ne bo pomote, niso naši puhloglavi poslanci tisti, ki so nam to omogočili, razlog je veliko bolj preprost.

Piaggio je pri raziskovanju evropskih trgov ugotovil, da bi marsikdo v svoji garaži želel imeti maski skuter, pa ga žal brez ustreznega vozniškega dovoljenja ne sme voziti. Tistih, ki tako dovoljenje imajo, je neprimerno manj, med njimi pa je le peščica tistih, ki kupuje izdelke iz njihove ponudbe. Zato so natančno preučili večino evropskih pravilnikov in zakonov ter hitro ugotovili, da v svoji ponudbi pravzaprav imajo izdelek, ki si ga marsikdo želi, le da ga je treba malenkostno predelati.

Zato so že tako razgrabljenemu modelu MP3 za pet centimetrov razširili sprednji kolotek, ki je posledično iz razreda enoslednih prestopil v razred dvoslednih vozil. Nekoliko so razmaknili tudi medsebojno oddaljenost smernih kazalcev in dodali stopalko za zavoro, ki hkrati zavira vsa tri kolesa. Vse skupaj je dovolj, da za vožnjo MP3 LT zadostuje izpit B-kategorije.

MP3 je vsekakor nenavaden skuter, ki s svojim videzom zasenči tudi prestižnejša in dražja vozila. Za njim se ozirajo vsi, ženske, moški, mladi, upokojenci, policisti, še celo garjavi šnavcer iz naše soseske, ki bolezensko oblaja in preganja vse, kar se vozi po dveh kolesih, sprva ni vedel, ali naj laja ali začuden pobegne. Z boka in zadnje strani ta skuter deluje še nekoliko vsakdanje, če ga gledamo od spredaj, pa z nagibajočimi kolesi in s širokim prednjim delom deluje precej nenavadno.

Za nagibajoča prednja kolesa je zaslužna zasnova prednje preme, ki v osnovi nekoliko posnema avtomobilsko, v nasprotju z njo pa omogoča vzporedno nagibanje koles in na ta način ohranja vozne lastnosti običajnega skuterja ali motocikla. In res se MP3 vozi popolnoma enako kot klasičen skuter, le da po zaslugi tretjega kolesa vozniku zagotavlja boljši oprijem gum in s tem večjo varnost.

Paralelogramska prednja prema omogoča varno in zares globoko nagibanje v ovinkih. Ne trdimo, da nekateri klasični skuterji tega ne zmorejo, prepričani pa smo, da se tako pogumno in brezskrbno z njimi ne boste peljali. Na zimsko hladnem asfaltu smo s centralnim stojalom MP3-ja brez težav praskali po tleh, spodnašanje zadnjega kolesa pa je zaradi izjemnega oprijema prednjih koles postalo prava zabava. Kljub temu lahko ta trikolesnik ob pretiravanju tudi neprijetno preseneti. Ko je pritisk na centralno stojalo premočan, se vse skupaj odpelje naravnost, zato se z njim igrajte previdno.

Kar se tiče lege na cesti in občutka varnosti, je MP3 vsekakor skuter presežkov, a kljub vsemu ni popoln. V hitro odpeljanih dolgih ovinkih (nad 110 km/h) postane prednji del nemiren in začne poplesavati, vseeno pa ostane stabilen in zanesljivo sledi ukazom voznika.

Voznik se tega občutka hitro privadi, hitro pa tudi ugotovi, da se je večjim luknjam na cestišču priporočljivo izogibati v velikem loku. Le 85 milimetrov giba prednjega vzmetenja je namreč premalo, da bi MP3 čez večje jame na cesti zapeljal povsem mirno.

Ob tako zanesljivem in varnem ustroju podvozja je nujno, da užitka v vožnji ne kvarijo preslabotne motorne zmogljivosti. Hišni 400-kubični agregat s svojimi 34 'konji' je povsem kos zelo živahni mestni vožnji in dinamičnemu gibanju na odprtih cestah.

Enovaljnik, ki ga koncern Piaggio veliko uporablja tudi v drugih modelih, je vrh ponudbe pri tem modelu. V koncernu sicer obstaja še nekoliko močnejši pollitrski motor, ki pa je namenjen enako zasnovanemu in malce prestižnejšemu trikolesniku Gilera Fuoco.

Najmočnejši MP3 je idealen kompromis med motornimi zmogljivostmi in porabo goriva, ki se je na našem testu gibala med 4, 8 in 5, 5 litra na 100 kilometrov. Vendar ni le motor tisti, ki ima zasluge za poskočnost tega skuterja. Svoje delo izvrstno opravlja tudi variomatski prenos moči. Po njegovi zaslugi se moč in navor motorja na zadnje kolo prenašata odzivno in nežno, zato je tudi dodajanje in odvzemanje plina v ovinkih nenevarno početje.

Nadpovprečne so tudi zmogljivosti zavor. Trije zavorni koluti so sposobni poskrbeti za izjemne pojemke. Prednje in zadnje zavore med seboj načeloma delujejo ločeno, ob uporabi nožne zavorne stopalke, ki prevzame nadzor tudi nad funkcionalnostjo zavornih ročic na krmilu, pa se zavorna sila prenaša na vsa tri kolesa hkrati.

Serijska je tudi ročna zavora, ki pa je iz varnostnih razlogov ni mogoče sprostiti brez kontakta električne ključavnice. Električna ključavnica ukazuje tudi dvigovanju sedeža in pokrova zadnjega prtljažnika, tipki pa sta le na kontaktnem ključu, kar je nekoliko moteče, saj med delovanjem motorja odklepanje ni mogoče.

Prostora pod sedežem in v prtljažniku je dovolj tudi za shranjevanje dveh čelad in drugih vsakodnevnih drobnarij. Pri ergonomiji edina pripomba leti na pomanjkanje priročnega odlagalnega predalčka pred voznikom.

Kot celota je MP3 bogato opremljen skuter z učinkovito vetrno zaščito, centralnim stojalom, merilnikom vrtljajem, dežno prevleko za sedež in drugimi uporabnimi elementi. Najprej smo se razveselili tudi merilnika zunanje temperature, vendar smo s časom ugotovili, da je ta z mislimi nekaj stopinj geografske širine južneje, saj je kazal nekaj stopinj preveč.

Poleg serijske opreme je možno dokupiti tudi nekaj originalnih dodatkov, ki bodo lajšali vsakdanjo uporabo. Visoko vetrobransko steklo in ogrevano pokrivalo za kolena bosta voznika varovala pred vremenskimi vplivi, na seznamu dodatne opreme pa sta tudi alarmna naprava in navigacijski sistem.

Pred koncem je treba le še odgovoriti na vprašanje, ali MP3-ja res lahko vozi vsak. Načeloma da, vendar je osnovno poznavanje tehnike vožnje motocikla in nekaj prakse obvezno.

In cena? Skoraj sedem tisočakov ni malo denarja, je pa vsekakor veliko manj, kot stanejo mali mestni avtomobili za dve osebi. Sploh pa je polemika o ceni odveč, saj podobnega izdelka razen pri Piaggiu za zdaj ne morete kupiti.

Iz oči v oči . .

Matevž Hribar: Odziv prijatelja motorista, ki je videl testnega MP3-ja, je bil: »Fuj, je grd pa še drag, to ni motor, brez veze . . Me ne prisiliš, da kupim ta stvor! « Mu dam prav: MP3 je res nenavaden (nagibanje k pozitivni ali slabšalni razlagi tega pridevnika prepuščam vam), res je tudi, da je drag …

Ampak pozor! Lani poleti sem bil v Parizu in tam teh trikolesnikov vidiš v eni uri vsaj toliko, kot je prstov na rokah. V elegantnih oblekah, z odprtimi čeladami, sončnimi očali in zaščitnimi ponjavami čez noge se Parižani in Parižanke vozijo v službo, po opravkih in zaradi prostornega prtljažnika tudi po nakupih. Skratka, zadeva se v svojem, torej mestnem okolju odlično znajde.

Še nikoli nisem tako sproščeno vijugal po mestu pri temperaturah blizu ledišča, strah sem opustil tudi takrat, ko je bilo treba zaviti na cesto, posoljeno s peskom. Zdi se mi, da je šele z možnostjo vožnje z B-kategorijo MP3 dobil pravi pomen, saj je odličen (mestni) nadomestek avtomobila. Le tisto stopalko za zavoro bi odstranil, ker krade prostor, namenjen stopalom.

Piaggio MP3 LT 400 i.e.

Cena testnega vozila: 6.999, 00 EUR

Motor: 398, 9 cm?

Največja moč: 25 kW (34 KM) pri 7.500/min

Največji navor: Nm pri /min: 37 Nm pri 5.000/min

Prenos moči: samodejni menjalnik, variomat

Okvir: jekleni cevni okvir

Zavore: spredaj 2 x kolut 240 mm, zadaj kolut 240 mm

Vzmetenje: spredaj paralelogramska prema gib 85 mm, zadaj dvojni blažilnik hod 110 mm

Gume: spredaj 120/70-12, zadaj 140/70-12

Višina sedeža od tal: 790 mm

Posoda za gorivo: 12 litrov

Medosna razdalja: 1.550 mm

Teža: 238 kg

Zastopnik: PVG, Vanganelska cesta 14, 6000 Koper, tel: 05/629 01 50, www.pvg.si

Hvalimo in grajamo

+ lega na cesti

+ prepoznavnost

+ vsestranskost

+ agregat

+ kakovost izdelave

- ni predalčka za drobnarije pred voznikom

- cena

Matjaž Tomažič, foto: Grega Gulin

 • Osnovni podatki

  Cena testnega modela: 6.999,00 EUR €
 • Tehnični podatki

  Motor: 398,9 cm³
  Navor: Nm pri /min: 37 Nm pri 5.000/min
  Prenos moči: samodejni menjalnik, variomat
  Okvir: jekleni cevni okvir
  Zavore: spredaj 2 x kolut 240 mm, zadaj kolut 240 mm
  Vzmetenje: spredaj paralelogramska prema gib 85 mm, zadaj dvojni blažilnik hod 110 mm
  Višina: 790 mm
  Posoda za gorivo: 12 litrov
  Medosna razdalja: 1.550 mm
  Teža: 238 kg
Hvalimo in grajamo
kakovost izdelave
agregat
vsestranskost
prepoznavnost
lega na cesti
cena
ni predalčka za drobnarije pred voznikom

MM_Piaggio_MP3_LT400