Aktualno - menjava čelade - Je že čas za novo čelado?

Čelada je vsekakor naj­pomembnejši in za zdaj, vsaj kar se tiče zakonodaje, tudi edini obvezni del moto­ristične zaščitne opreme. O tem, kdaj je pravi čas za nakup nove čelade in na kaj morate pri tem paziti.

Ne glede na to, koliko pozornosti posvečate moto­ristični varnostni opremi in kako zelo vestno uporab- ljate vse, kar je motoristom na voljo, je kombinacija motocikla in čelade tista, brez katere motoriranje de­jansko sploh ni mogoče oziroma sploh ni dovoljeno.

Gotovo obstaja cel kup razlogov, ki pripomorejo k našim odločitvam, kdaj in zakaj čelado zamenjamo, ter seveda tudi razlogov, kakšno čelado izberemo. Ne nazadnje čelada ne samo lahko reši življenje, z njo svoji okolici posredujemo tudi sporočilo o tem, kakšne vrste motorist smo in kakšen je naš motoristični slog.

KDAJ JE ČAS ZA ZAMENJAVO ČELADE?

Čelada se sama po sebi ne bo postarala in posledično postala manj varna, a večina uveljavljenih proizvajalcev v svojih navodilih kljub temu predvideva informativno življenjsko dobo čelade, ki je praviloma ocenjena na pet do sedem let. Seveda je marsikaj odvisno tudi od tega, koliko pozornosti in skrbnosti namenimo svoji čeladi, a narava čelade je pač takšna, da se pri njeni uporabi dogajajo situacije, ki počasi načenjajo tudi najbolj kakovostne izdelke.

Pomislite, kolikokrat se zgodi, da čelada zdrsne s sedeža in se odkotali po tleh, ter kako vse to vpliva na zaklepne in zapiralne mehanizme. Pozorno si oglejte svojo aktualno čelado – prav vsaka praska in risa pripoveduje svojo zgodbo. Takšni vsakdanji spodrsljaji sicer ne vplivajo na samo varnost čelade, saj je čelada takrat prazna in se notranja školjka ne poškoduje, vsekakor pa je situacija povsem drugačna od trenutka, ko je vaša čelada odigrala svojo prvo vlogo – ko je poskrbela, da je vaša glava ostala cela.

Takrat je notranja školjka, tudi če je čelada na videz nepoškodovana, svoje delo opravila, nase je prevzela energijo in ta jo je nepopravljivo deformirala. Po padcu je torej čas za zamenjavo.

Dodatni razlogi za periodično zamenjavo čelade pa se ne skrivajo samo v poškodbah. Z leti in tudi s kilometri se utrudijo in postarajo sami materiali, iz katerih je narejena, zato stara čelada praviloma slabše tesni, se slabše prilega obliki glave, hkrati pa je v primerjavi z novejšimi modeli že sama po sebi manj varna, manj udobna in praviloma tudi slabše prezračevana. Z novo čelado boste torej pridobili več, kot si morda predstavljate.

Ultimativnega nasveta sicer ni, a če vprašate nas, čas za nakup nove čelade nastopi po približno štirih, morda petih aktivnih motorističnih sezonah. Ne samo zaradi varnostnih, ampak tudi iz estetskih razlogov, zaradi udobja in ne nenazadnje iz čistega principa. Le zakaj se ne bi pocrkljali in razvajali tudi v motorističnem smislu?

Osnovni nasveti pri izbiri čelade

  1. Prvi in temeljni nasvet izhaja iz stare modrosti 'več denarja, več glasbe', zato pri tem ne varčujte. Seveda pa to ne pomeni, da morate kupiti izključno najdražjo čelado. Izberite v ustreznem segmentu, torej v skladu z zmogljivostmi in tipom vašega motocikla, nato pa znotraj tega segmenta poiščite tisto, ki vam najbolj ustreza. Tudi najdražja in najboljša preklopna čelada se bo namreč glede uporabnosti na športnem motociklu izkazala slabše kot aerodinamična športna čelada iz na primer višjega srednjega cenovnega razreda.
  2. Kar se tiče materialov, so stvari nekoliko bolj zapletene, saj izbira materialov, predvsem zunanje školjke, vpliva na prožnost, odpornost in tudi na maso same čelade. Vseeno pa vas, če niste profesionalec ali pa tehnološki obsedenec, to, iz kakšnih vlaken je čelada izdelana, ne bi smelo preveč skrbeti. Vse certificirane čelade tistih bolj uveljavljenih proizvajalcev so bile ustrezno testirane in ustrezajo predvidenim standardom. Nikakor pa to ne pomeni, da so tudi znotraj tega kroga vse čelade enako varne.
  3. Pri izbiri velikosti verjetno ni treba posebej poudarjati, da si morate najprej izmeriti glavo, nato pa znotraj velikostnih lestvic posameznega proizvajalca poiskati primerno velikost čelade. Pri tem vam bodo pomagali izkušeni prodajalci. Absolutno vam priporočamo, da nakup čelade opravite v trgovini, ne po spletu. Prvič, velikosti številk se od proizvajalca do proizvajalca sicer malenkostno, vendar vseeno ključno razlikujejo. In drugič, prodajalec vam bo znal svetovati primerno izbiro tudi glede na obliko glave ter vam bo z izbrano čelado omogočil tudi testno vožnjo. Če je velikost vaše glave med dvema velikostma, izberite manjšo.

Pet vprašanj –pet odgovorov

Vsekakor pa si, preden na prodajalčev pult položite šop bankovcev in preden pod pazduho iz trgovine radostno odnesete škatlo z novo čelado, odgovorite na pet ključnih vprašanj:

1. Ali se notranja obloga čelade tesno prilega vaši glavi?

Če je odgovor DA, potem ste na pravi poti.

2. Ali zgornji del čelade tesno pritiska na vrh vaše glave?

Odgovor se mora glasiti DA, vendar vas ne sme boleče tiščati. Vztrajajte vsaj 15 minut, še bolje, če jo imate lahko na glavi eno uro.

3. Ali se oblazinjenje dotika vaših lic?

Odgovor se mora glasiti DA. Vseeno pa ne sme biti preveč tesno. Pomagajte si tako, da poskusite žvečiti žvečilni gumi. Če vam uspe, je tesnost ustrezna.

4. Ali se oblazinjenje nad obrvmi dobro prilega vašemu čelu?

Če je odgovor DA, ste na pravi poti, vseeno pa še malo pomigajte levo in desno.

5. Ali se predbradni del dotika obraza?

Odgovor mora biti NE. Pomigajte s čeljustjo, s pritiskom poskušajte približati čelado bradi in nosu.

Za test prileganja čelado potegnite z ene strani na drugo (levo-desno) in tudi gor in dol, da se prepričate, da se na glavi ne premika. Ko zategnete pašček, poskusite potegniti čelado tako, da jo zavrtite najprej od zadaj. Zdaj položite roko pod ščitnik za brado in poskusite potisniti čelado tako, da jo zavrtite nazaj.

Če ste lahko opravili teste, ne da bi se čelada odmaknila od glave, ste na dobri poti glede izbire prave čelade. In še droben nasvet. Vzemite si čas! Ne bojte se tega, da boste v trgovini nekaj časa nosili izbrano čelado in se tako prepričali, da se sčasoma ne boste počutili neprijetno.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan