Je res že čas za vožnjo z motorjem?

25. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli
Je res že čas za vožnjo z motorjem? (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Temperature zraka so vabljive, prometa je malo ... popoln recept za užitek. Ali pač?

Ta in prihodnji podaljšani vikend bo (oziroma je zaradi lepega vremena že) na ceste privabil številne motoriste. Tem je sicer v trenutni situaciji gibanje razen v izrednih primerih dovoljeno le na cestah znotraj občin, kar pa je za številne dovolj, da naredijo uvod v sezono. In čeprav gre večinoma za njim povsem poznane ceste, hkrati pa je tudi dosedanja statistika na področju varnosti spodbudna, na Agenciji za varnost prometa pozivajo k spoštovanju prometnih predpisov.

Do sredine aprila se je na naših cestah pripetilo 109 prometnih nesreč, v katerih so bila udeležena enosledna motorna vozila, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju. Hkrati pa so v mesecu pred tem vozniki motorjev in koles z motorjem pripomogli k skupno kar 40 odstotkom vseh smrtnih žrtev na naših cestah. Ob eni žrtvi po tem datumu so tako naše ceste letos terjale že pet življenj v tej najbolj ranljivi skupini udeležencev v prometu – dve več kot v enakem obdobju lani.

Tudi pri Avto magazinu se zavedamo, da je želja po vožnji z motorjem zdaj že precejšnja, vseeno pa je dejavnikov tveganja za nesrečo še vedno precej. Asfalt je namreč še vedno precej hladen in poln peska, zaradi česar je oprijem pnevmatik vse prej kot optimalen. Je torej z vožnja z motorjem prepovedana? Nikakor ne, a sedite na motor z glavo in upoštevajte razmere na cesti ter prometne omejitve.

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!