Mojega ne!!!!

Pred vrati je nova motoristična sezona, za marsikoga se začenja tisti boljši del leta. Na žalost pa za temi vrati stojijo tudi tatovi, ki prežijo na jeklene lepotce.

19. 2. 2007

Po podatkih policije je bilo v Sloveniji v letu 2006 ukradenih nekaj več kot 260 motornih koles, skuterjev in mopedov. Od tega je večina mopedov in skuterjev z manjšimi, večinoma petdeset kubičnimi centimetri delovne prostornine. Glede na število dni povprečne motoristične sezone tatovi tako skoraj vsak dan odtujijo en dvokolesnik. Možnost, da vaš dvokolesnik dobite nazaj je majhna, da ga dobite nazaj tudi v dobrem stanju pa je verjetno tudi nemogoče.

Občutek ko stojiš pred prazno garažo pa je vsaj tako neprijeten, kot rektalni pregled pri postavni zdravnici. Logično je torej, da je potrebno za varnost dvokolesnika ustrezno poskrbeti. Zavarujmo motorje ali pa premagajmo tatu.

Za ta namen so slovenski uvozniki poskrbeli za bogato ponudbo vseh vrst pripomočkov za zaklepanje in varovanje dvokolesnikov, ki niso le koristna "obvezna" oprema, ampak vse bolj postajajo tudi zares lepi izdelki oziroma pravi stilski dodatki. Tako se na prodajnih policah pojavlja skoraj nepregledna množica različnih verig, ključavnic, D-ključavnic, ključavnic za zavorni kolut, talnih sider za priklepanje in podobne opreme.

Za ta namen so proizvajalci oblikovali tudi interne varnostne lestvice, s katerimi označujejo zanesljivost varnostne opreme. Na žalost pri določitvi varnostne stopnje ne upoštevajo le varnosti, pač pa v manjši meri tudi izgled in uporabnost varnostne opreme. Dober kos opreme naj bi se nepridipravu upiral vsaj pet minut, upoštevajoč uporabo normalnega orodja namenjenega za te podvige. Z nekaterimi ukrepi lahko torej krajo jeklenega lepotca vsaj delno preprečimo oziroma prisilimo razbojnike, da bodo svoj plen iskali kje drugje.

Na izletu

Takrat ste večinoma v neposredni bližini svojega motocikla in ga imate večino časa pod nadzorom svojega očesa. Če je želja po namakanju v morju prevelika, motor parkirajte na mesto, kjer bo na očeh množice ljudi, na frekventno mesto, ki ima po možnosti tudi primerne elemente za priklepanje motorja. S seboj imejte ključavnico ali verigo, tako ki jo lahko po možnosti spravite kar v prostor pod sedežem. Samo ključavnica za disk je sicer dobra zadeva vendar ne zagotavlja zanesljive zaščite.

Na prostem

Če ste se odločili prenočiti pri ljubici in ste motor prisiljeni pustiti na prostem ga parkirajte tako, da ne bo ravno v popolni temi, še bolje pod luč ki se vklaplja s pomočjo senzorja in ga po možnosti prekrijte z pokrivalom. Uporabite kvalitetno verigo in ga obvezno priklenite za ustrezno stavbno ali cestno pohištvo. Na voljo so tudi alarmi, ki zaznavajo tudi najmanjše premike motocikla in glasno vpijejo.

V garaži

Garaža je za tatove odlično mesto, kjer lahko praviloma v miru in odmaknjeni od oči javnosti opravljajo svoj poklic. Poskrbite za ustrezno varnostno okovje garažnih vrat, v tla ali steno vgradite varnostno sidro za katero boste priklepali motor. Najbolje je, če varnostno sidro kar zabetonirate v tla, najbolj primerno mesto pa je ob steni ali v kotu garaže. Na ta način tatovom močno zmanjšate maneverski prostor in preprečite uporabo večjih kosov orodja. Če se v garaži nahaja orodje s katerim si razbojnik lahko pomaga, ga bo ta zagotovo tudi uporabil. Prav tako bo orodje uporabil če ga boste pri dejanju zasačili. Žage, brusilke in podobno obvezno pod delovni pult in pod ključ! Pogled v notranjost skozi okna preprečite z vgradnjo ustreznih žaluzij. Vidna sirena alarma lahko razbojnika odvrne ali pa celo še bolj pritegne njegovo pozornost.

Načeloma velja, da pri nakupu varnostne opreme dobite toliko kolikor plačate. Odločen tat je sposoben odtujiti skoraj vsak še tako dobro varovan motocikel, vprašanje je le če se je pripravljen potiti z premagovanjem vaše varnostne opreme ali poiskati naslednjega.

Mnenje strokovnjaka

Za nasvet smo povprašali tudi strokovnjaka s področja varnostnih ključavnic Trapičar Matjaža, ki pravi:, , ob cenah kasko zavarovanj za motorna kolesa je razumljivo, da je kvalitetna zaščita jeklenega konjička pred tatovi obvezna. Kvalitetnejša je oprema, manjše je tveganje, da vam motocikel odtujijo, na tržišču pa trenutno ni sto odstotno zanesljive opreme, sodobno orodje pa to mejo potiska vedno dlje in dlje. Pomembno je zlasti, da poskrbimo zato, da bo nepridiprav za borbo s ključavnico potreboval čim več časa.

Okvirne cene varnostne opreme

Disk ključavica - od 25, 00 EUR naprej

Ključavnica - jeklena pletenica - od 45, 00 EUR naprej

Varnostna veriga - od 150, 00 EUR naprej

D-ključavnica - od 35, 00 EUR naprej

Varnostno sidro - od 35, 00 EUR naprej

Alarm - od 120, 00 EUR naprej

Navedene cene veljajo za srednje dobro varnostno opremo in se višajo v sorazmerju s stopnjo varnosti, ki jo zagotavljajo.

Matjaž Tomažič