1:0 za Ducati - Streetfigter V4 močnejši od MV Aguste Brutale Serie Oro

14. 10. 2019 | Matjaž Tomažič
Deli
1:0 za Ducati - Streetfigter V4 močnejši od MV Aguste Brutale Serie Oro

Ducati je objavil predstavitveni 'teaser' za svojega najnovejšega Streetfighterja z motorjem V4. No, 'teaser' sam po sebi ne pokaže veliko, razen seveda bistva.

Ducati je prihod svojega 'superpower' nakeda najavil tik pred dirkaškim vzponom na Pikes Peak, torej slabe štiri mesece potem, ko je MV Agusta ob začetku pomladi predstavila najzmogljivejši in najhitrejši serijski naked Brutale Serie Oro, ki razvije 205 'konjev' (plus dodatnih 8 'konjev z izpušnim sistemom SC Project) in doseže 302 kilometra na uro.

Ducati Streetfighter V4 je pred vzponom veljal za absolutnega favorita, a mu je načrte prekrižala tragična nesreča, v kateri je tik pred ciljem na treningu, svoje življenje izgubil Carline Dunne. Prvo mesto je tako pripadlo Aprili Tuono Factory V4, ki v serijski različici razvije 175 'konjev'.

Rivalstvo med italjiansko trojico Aprilia-Ducati-MV Agusta, pa se ne odvija samo na dirkah, pač pa tudi na papirju. Pri Ducatiju se še kako dobro zavedajo, da, če hočeš biti absolutno prvi ni potrebno biti samo najhitrejši, pač pa tudi najmočnejši. Zato so svojega Streetfighterja nastavili tako, da v osnovni serijski različici razvije 208 'konjev', kar je sicer zgolj za odtenek več kot MV Agusta, vendar je s svojimi 178 kilogrami suhe mase, za kar sedem kilogramov lažji od konkurenta iz Varese-a.

Motor, ki bo prestrašil tudi motoriste z jeklenimi jajci, so pri Ducatiju poimenovali Desmosedici Stradale in bo z malenkonstnimi razlikami in enako elektronsko platformo praktično enak, kot tisti, ki poganja model Panigale V4.

Da bo ta motocikel sploh obstal na cesti in ne bo poletel, so mu namenili aerodinamična krilca (Biplane wings), takšna, kakršna je moč videti tudi na dikalnih različicah Ducatijev. Krmilo bo seveda široko, ravno in visoko, zato bo tistih, ki bodo Streetfigterja uspeli prignati do končne hitrosti, ki trenutno še ni deklarirana, najverjetneje zelo zelo malo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"