Akrapovič in Ducati bosta sodelovala tudi v terenskem programu

Akrapovič in Ducati bosta sodelovala tudi v terenskem programu (foto: Akrapovič)
Akrapovič

Podjetji Akrapovič in Ducati že uspešno sodelujeta na komercialnem in dirkaškem področju, zdaj pa bosta sodelovanje razširili še na terensko dirkanje, kjer bo slovenski proizvajalec postal uradni dobavitelj izpušnih sistemov za Ducati Corse.

Podjetje Akrapovič ima močno vez z Ducatijevo dirkaško divizijo – z Akrapovičevimi izpušnimi sistemi so med drugim Ducatijevi dirkači Francesco Bagnaia (MotoGP), Álvaro Bautista (WorldSBK) in Nicolò Bulega (WorldSSP) postali svetovni prvaki v sezoni 2023.

V okviru priprav na ubranitev teh naslovov v letošnji sezoni sta bili na dogodku Campioni in Pista 2024 v italijanski Madonni di Campiglio javnosti uradno predstavljeni ekipi Ducati Lenovo Team in Aruba.it Racing – Ducati za sezono 2024. Prav na tem prestižnem dogodku so pri terenski diviziji Ducati Corsa razkrili načrte za prihodnjo sezono, vključno s tem, da bodo uporabljali Akrapovičeve izpušne sisteme.

Antonio Cairoli in Alessandro Lupino

Antonio Cairoli in Alessandro Lupino

Ducati

Pri Ducatiju so v okviru terenskega programa intenzivno razvijali prototip motocikla 450, ekipi pa se je kot testni dirkač pred kratkim pridružil tudi devetkratni svetovni prvak v motokrosu, Antonio Cairoli, ki s svojim talentom, hitrostjo in izkušnjami prispeva pomembne povratne informacije in usmerja razvoj novega motocikla.

Slednji bo opremljen s popolnoma novim Akrapovičevim izpušnim sistemom, motocikel pa bo premierni nastop doživel v letošnjem italijanskem prvenstvu v motokrosu. Član ekipe bo tudi Alessandro Lupino, osemkratni italijanski prvak in zmagovalec dirke Pokala narodov 2021, ki bo preizkušal, kako se tehnične in razvojne rešitve, uporabljene na motociklu, obnesejo v zahtevnih pogojih na dirkah.

Akrapovič

Nova terenska divizija Ducati Corsa (Ducati Corse Off-Road) se bo ukvarjala z organizacijo in vodenjem športnega programa bolonjskega proizvajalca, ki vključuje tudi udeležbo v svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MXGP in prvenstvu AMA v superkrosu v naslednjih letih.

S poudarkom na visoki zmogljivosti, nizki teži in komponentah, ki lahko zdržijo tudi najekstremnejše pogoje, in opremljen z motorjem s široko krivuljo moči prototip motocikla vključuje tudi posebej zanj zasnovan Akrapovičev izpušni sistem. Izdelan je iz lahkega titana in ima vzdržljivo zasnovo, kar zagotavlja, da bo kos zahtevnim pogojem terenskih dirk.

Ducati

Po meri narejen izpušni sistem je bil razvit s tesnim sodelovanjem Akrapovičevih strokovnjakov in inženirjev divizije Ducati Corse, ki so poskrbeli za optimizacijo Ducatijevega edinstvenega motorja, hkrati pa so zagotovili, da je izpušni sistem v skladu s predpisi FIM glede omejitev hrupa.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!