V Akrapoviču motocikle na novi testni mizi preizkuša kar neutrudljivi robot

1. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Z novim dinamometrom bodo lahko v laboratoriju še dlje, natančneje in v bolj nadzorovanem okolju razvijali nove izpušne sistem za motocikle.

Podjetje Akrapovič velja za enega izmed najboljših na področju izpušnih sistemov, še posebej opazni so na področju izdelave izpušnih sistemov za motocikle, ki je bila tudi osnovna dejavnost podjetja. Kljub temu pa v Ivančni Gorici ne spijo na lovorikah, ampak ves čas uvajajo inovacije, tako v izdelkih kot v proizvodnji. Zadnja v vrsti, ki so jo javno razkrili danes, je robot oziroma dinamometer, ki bo podjetju pomagal ravno pri razvoju izpušnih sistemov za motocikle.

Z novo pridobitvijo se testiranja v veliki meri s cest in dirkališč selijo v laboratorije. V posebej za nove meritve prilagojenem prostoru bo nov 200-kilovatni dinamometer pomagal pri opravljanju različnih analiz v popolnoma nadzorovanih razmerah, hkrati pa bodo inženirji lahko kar med  testiranjem prilagajali parametre, kot sta motorna moč in podtlak. Po zaslugi stalnega dovoda goriva v agregat bodo testiranja lahko precej daljša, meritve pa tako še bolj točne.

Kljub novi pridobitvi, pri razvoju katere so sodelovali tudi Akrapovičevi inženirji, v podjetju ne nameravajo ukiniti klasičnih testiranj. Ostajajo namreč mnenja, da so podatki testnih voznikov v realnih razmerah na dirkališčih in običajnih cestah še vedno neprecenljivega pomena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol