Ali Ducati prehiteva BMW? Panigale Superleggera prvi s karbonskim okvirjem!

Ali Ducati prehiteva BMW? Panigale Superleggera prvi s karbonskim okvirjem!

Kot kaže so pri Ducatiju pripravljeni na predstavitev prvega serijskega motocikla s karbonskim okvirjem. Serija bo majhna, le 500 kosov.

Pri Ducatiju so že pred časom napovedali prihod novega Panigalea Superleggera, v tokratni izvedbi seveda s štirivaljnim motorjem. Močan in lahek karbonski okvir pa bo pripomogle k temu, da se bo Superleggera v zgodovino vpisal kot motocikel z najboljšim razmerjem mase in moči. Seveda ko govorimo o motociklih s cestno homologacijo.

Claudio Domenicali je bil ob prvi napovedi tega modela glede termina lanisiranja zelo zadržan, a zdaj je jasno, da je šlo pri vsem skupaj tudi za inženirski prestiž, želeli so si namreč prehiteti BMW. Namreč, tudi Bavarci že nekaj časa namigujejo, da bo tudi njihov S1000RR po vzoru dirkaškega HP4 Race, prav kmalu dobil tudi različico s superlahkim okvirjem.

Superleggera pa ni bil deležen samo 'karbonske' diete, s pomočjo katere je masa celotne šasije (okvir, nihajka, kolesa) manjša za 7,7 kilogramov. Za natanko 1,32 kilogramov je lažji tudi na račun karbonskega oklepa, lahke verige in mnogo aluminija.

Še za dodatne 3 kilograme rezerve v masi so Ducatijevi inženirji našli v samem motorju. Temu so namenili lažjo sklopko ter odmične gredi, ki so izdelane iz titana, zaradi njih pa se bo V4 zavrtel vse do 16.500 vrtljajev, razvil pa bo 224 'konjev' oziroma celo 234 'konjev', ko bo na pomoč priskočil Akrapovič s svojim izpuhom izdelanim iz titana.

Novi Ducati Superleggera bo tako suh tehtal 152 kilogramov, s predvideno količino vseh nujnih tekočin, pa bi morala končna masa za vožnjo pripravljenega motocikla znašati okrog 173 kilogramov. Da tako peresno lahek motocikel ne bi poletel, bodo poskrbela zdaj že dobro znana krilca, ki pa bodo s 50 kilogrami potisne sile celo bolj učinkovita, kot so tista na motociklu iz prvenstva MotoGP.

Prvi kosi bodo s tekočega traku zapeljali v mesecu Aprilu, izdelali pa naj bi do 5 kosov na dan. Kot je napovedal že Claudio Domenicali bo novi Superleggera dražji od predhodnika, nam pa so na uho (neuradno) prišepnili, da bo pri nas zanj potrebno odšteti 111.111,11 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"