AVP: vročina lahko vpliva na zbranost voznikov avtomobilov in motorjev

9. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli
AVP: vročina lahko vpliva na zbranost voznikov avtomobilov in motorjev (foto: Peter Kavčič)
Peter Kavčič

Prihajajoči vikend je na cestah pričakovati povečano število motociklistov, zato so na Agenciji za varnost prometa pripravili zbirko nasvetov za večjo varnost na cesti.

Letošnja motociklistična se je že prevesila v drugo polovico, in čeprav je do njenega konca še kar nekaj časa, jo že sedaj lahko označimo za najbolj krvavo v zadnjih letih. Od zadnje smrtne žrtve, skupaj pa 13. med motoristi in sopotniki tako mineva le dva tedna, pred nami pa je nov sončen vikend, ki bo ob napovedanem ugodnem vremenu kljub pričakovano povečanem prometu na ceste zvabil precej ljubiteljev motociklov. Na Agenciji za varnost prometa so zato znova pripravili nekaj nasvetov za večjo varnost, namenjenih tako motociklistom, kakor tudi avtomobilistom.

Ena izmed največjih nevarnosti, ki so jim izpostavljeni motociklisti poleti je namreč prav poletna vročina. Ne le, da je ta moteča v prometnih zastojih, pač pa lahko povzroča motnje v zbranosti, kar posledično pripomore k počasnejšim reakcijam in odzivnosti na cesti. Čeprav to zahteva že zakonodaja zato na AVP še dodatno opozarjajo na uporabo zaščitne opreme, prilagajanje hitrosti razmeram na cesti, uporabo žarometov, priporočljiva pa je tudi uporaba svetlejših oblačil. Temnejša so namreč še posebno v senčnih področjih veliko manj opazna, zaradi česar obstaja večja verjetnost, da bo voznik spregledal motociklista.

No, za večjo varnost motociklistov pa lahko veliko storijo tudi sami avtomobilisti. Nenazadnje je tudi letos precejšnjemu številu nesreč motociklistov botrovalo izsiljevanje prednosti. Na AVP zato voznike pozivajo k uporabi ogledal, s čimer bodo opazili morebitnega približujočega motociklista, ob tem pa opozarjajo tudi na preverjanje mrtvega kota, v katerem se motociklisti zaradi ozke silhuete lahko hitro znajdejo. Seveda pa bodo prav vsi udeleženci pripomogli k večji varnosti na cestah že s strpnostjo in previdnostjo.