AVP začela drugi del akcije za večjo varnost motoristov na cestah

2. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
AVP začela drugi del akcije za večjo varnost motoristov na cestah (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Akcija poteka med drugim in osmim julijem, namenjena pa je tako motoristom kot voznikom osebnih vozil.

Pomlad je tisti del leta, ko se motoristi 'prebujajo po zimskem spanju', hkrati pa so ceste zaradi nizkih temperatur in peska, ki ostaja po zimskem posipanju še precej bolj nevarne in zahtevajo več pozornosti. Tem dejstvom navkljub pa je, sodeč po statistiki, za motoriste vseeno najbolj nevarno poletje, saj dobre razmere na cestah marsikateremu motoristu dajo spodbudo, da še nekoliko bolj pritisne na plin.

Prav povečano število hujših nesreč med vozniki enoslednih vozil – v zadnjih petih letih se je zgolj v omenjenih treh mesecih smrtno ali huje telesno poškodovalo 47,9 oziroma 47,7 odstotka voznikov motorjev ali koles z motorjem – pa je AVP in Policijo vzpodbudilo k pripravi drugega dela nacionalne akcije za večjo varnost motoristov. Ta se začenja z današnjim dnem, trajala pa naj bi do konca prihajajočega konca tedna.

Akcija bo pravzaprav nadaljevanje tiste z začetka marca, Agencija za varnost prometa se je povezala tudi z lokalnimi SPV-ji, Zvezo moto klubov Slovenije, lastniki poligonov varne vožnje in drugimi organizacijami, s pomočjo katerih bodo izvajali različne preventivne aktivnosti. Te naj bi se kasneje nadaljevale vse do konca sezone v oktobru, nagovarjali pa naj bi predvsem mlajše in prehitre voznike. Štirje izmed šestih letos umrlih motoristov so imeli namreč manj kot pet let vozniških izkušenj na motorju, v treh izmed šestih smrtnih primerov pa je bila za nesrečo kriva prevelika hitrost. Štirje izmed šestih umrlih so bili sicer hkrati tudi povzročitelji nesreč.

Statistika se izboljšuje

»V AVP vsako leto po številnih krajih po Sloveniji ter v sodelovanju z drugimi organizacijami izvajamo številne osvežitvene delavnice za obnovitev znanja in spretnosti vožnje motornega kolesa, za katere si želim, da bi se jih motoristi udeležili v čim večjem številu. Tudi v letošnjem letu, sezona pa se je šele začela, je bilo med umrlimi motoristi še vedno največ tistih z manj kot petimi let izkušenj. Zato je naš nasvet še kako na mestu. Motoristom pa kot vedno svetujemo, naj nikar ne podcenjujejo voznih razmer ter naj ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti,« poudarja mag. Igor Velov, direktor AVP.

Letošnja statistika varnosti med motoristi na slovenskih cestah je sicer občutno boljša v primerjavi z lansko. Do 15. junija se je namreč na naših cestah zgodilo 312 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženo enosledno motorno vozilo, kar je 26 odstotkov manj kot lani. Življenje je ob tem izgubilo šest oseb, kar je za kar 50 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, za 26 odstotkov manjši pa je tudi delež huje telesno poškodovanih. Kljub temu AVP še vedno opozarja k prilagajanju hitrosti vožnje razmeram na cesti uporabi zaščitne opreme, hkrati pa na prisotnost motoristov in povečano pozornost opozarja še preostale voznike.

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem