Avtomatski menjalnik bo kmalu na voljo pri še enem zelo priljubljenem motociklu

Avtomatski menjalnik bo kmalu na voljo pri še enem zelo priljubljenem motociklu (foto: yamaha press)
yamaha press

Če česa, potem proizvajalci motociklov danes ne bi smeli prezreti motociklov z avtomatskim menjalnikom. Med pionirje na tem področju se šteje znamki Moto Guzzi in Honda, ki sta prve modele predstavila že v 70-ih letih.

V novejši motociklistični zgodovini pa vloga pionirja na področju avtomatskih menjalnikov vsekakor pripada Hondi. Njihov dvosklopčni menjalnik z oznako DCT je odličen, zanj pa se pri modelih kjer je ta na voljo odloči že več kot 40-odstotkov kupcev.

Vseeno pa vse slave v svetu motociklov z avtomatskim menjalnikom ne moremo pripisati zgolj Hondi, saj je precej pomembno vlogo odigrala tudi Aprilia, danes pa imajo skorajda vsi renomirani proizvajalci v svoji ponudbi model z različico menjalniške avtomatike, ali pa so zelo resni v svojih napovedih, da ga bodo vsak čas ponudili kupcem.

V skupino teh je zdaj vstopila tudi Yamaha, ki je napovedala oziroma v javnost spustila tehnične skice modela MT-07, ki bo opremljen z avtomatskim menjalnikom. No, iz tehničnih skic sicer ni razviden princip delovanja, kot gre razumeti pa gre tako kot pri drugih (BMW, nova Hondina e-sklopka, KTM..) za različico avtomatske sklopke, s katero bo upravljal elektromehanični sistem z aktuatorji, ki bodo upravljali vklop in izklop sklopke ter ročičje prestavnega vzvoda menjalnika. Glede na to, da je ta elektromehanična enota vgrajena na zunanjem delu ohišja si drznem sklepati, da bo ta sistem sprva na voljo samo pri modelih z motorjem CP2, med katere sodijo MT-07, Tenere 7, Tracer 7 in R7.

yamaha press

Za Yamaho napovedana novost sicer ne predstavlja revolucije, saj je podoben sistem že pred dobrim desetletjem ponujala na priljubljenem in pregovorno nepokvarljivem modelu FJR 1300, ki smo ga dodobra preizkusili pred natanko desetimi leti.

Informacij o tem, kdaj točno bodo svojo avtomatiko tudi uradno predstavili oziroma jo ponudili kupcem, pa Yamaha za zdaj še ne deli z motoristično javnostjo. Ugibam, da bi se to lahko zgodilo že prihodnjo sezono.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk