BMW bo kmalu upihnil sto svečk - prvi jubilejni modeli pa so že na poti

16. 12. 2022 | Matjaž Tomažič
Deli

Leto 2023 bo za Bavarce zelo pomembno, saj bo to njihovo jubilejno leto. Proti koncu prihodnjega leta bo namreč minilo sto let, od kar je BMW predstavil svoj prvi motocikel R32.

No, če smo povsem natančni, potem že moramo povedati, da BMW R32 vendarle ni bil prvi motocikel, ki je prišel iz te tovarne. Že leta 1919 je namreč BMW svoj bokserski motor, ki je bil sprva mišljen kot prenosni agregat za potrebe industrije, posojal različnim proizvajalcem motociklov. Nekoliko bolj znana znamka, ki je uporabljala njihove modele je Victoria, manj znana znamka pa je Helios, ki je v bistvu sodila pod takratni Bayerische Flugzeugwerke, ta pa se je kasneje preimenovala v BMW AG. Pri Heliosu so takrat izdelovali model z bokserskim 494-kubičnim motorjem, nekaj časa pa tudi motocikle z dvotaktnim motorjem, ki pa prodajno niso bili uspešni.

No, kar se tiče motociklov, ki so bili poimenovani po znamki BMW, pa je bil model R32 njihov prvi, zato so se pri BMW Motorrad odločili, da bo leto 2023 tudi leto njihovega stotega jubileja.

Razumljivo je, da bodo ob tako častitljivem jubileju kupcem ponudili tudi jubilejne modele. Prvi takšni, ki bodo prišli iz tovarne bodo modeli RNineT in R18, ki s svojo klasično podobo nekako tudi najbolj spominjata na začetke pred stotimi leti.

V duhu dvajsetih let prejšnjega stoletja bodo jubilejni modeli zelo bogato kromirani, za kontrast pa bodo skrbele barve med katerimi bo prevladovala črna. Pri modelu RNineT 100 Years bo kromiran tudi pokrov sovoznikovega sedeža, v črno pa bodo obarvane prednja vilica in tudi glave motorja.

Model R18 100 Years se bo prav tako zelo svetil, saj se bo poleg kromiranih bokov rezervoarja za gorivo močno svetilo tudi pred voznikom in na krmilu. Celo pri Akrapoviču so posebej zanj izdelali kromiran izpušni sistem.

Oba jubilejna modela bosta seveda del omejenih serij, od katerih bo vsaka štela natančno 1923 motociklov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja