Brembo Sessenta - koncept razsvetljenega zavornega sistema (video)

Leto 2021 je v avto moto industriji tudi leto pomembnih obletnic. Okrogli jubilej praznujejo tudi pri Brembu.

Eden izmed najbolj znanih in tudi najbolj priznanih proizvajalcev različnih zavornih sistemov Brembo, je bil ustanovljen leta 1961, torej pred 60-imi leti.

Kot vemo ni trajalo dolgo, da se je Brembo kot zanesljiv in napreden proizvajalec in inovator na področju zavor uveljavil v sferah avtomobilizma, letalstva, industrije in seveda tudi motociklizma. Prve zavorne sisteme za motocikle so razvili v letu 1972 ter seveda kmalu postali vodilni na tem področju.

Da bi svoj okrogli jubilej obeležili kar najbolj atraktivno in v duhu inovacij, so pred dnevi predstavili koncept zavornega sistema, pri katerem so zavorne čeljusti opremljene z LED razsvetljavo ki omogočajo tudi povezljivost s pametnim telefonom.

Priznam, da sem se tudi sam najprej vprašal kaj za vraga bi človek potreboval razsvetljene zavorne čeljusti. No, razsvetljava zavornih sistemov nima samo estetske funkcije, pač pa predvsem varnostno. Koncept Brembo Sessente namreč z obarvanjem LED diod opozarja na morebitne napake na zavornem sistemu, na iztrošenost zavornih ploščic, hkrati pa lahko dopolnjuje vizualno podobo motocikla.

Nikakor ne bi smeli pozabiti tudi na varnostne funkcije te razsvetljave, ki lahko nepridipravom sporoča na primer tudi to, da je motocikel zaklenjen. S pomočjo povezljivosti s pametnim telefonom bi bilo mogoče tudi na daljavo 'zakleniti ali odkleniti' zavore in s tem preprečiti premik motocikla.

No, še preden bi se Brembo Sessente utegnil pojaviti na serijskih motociklih bo potrebno še kar nekaj testiranja. Seveda lahko pričakujemo tudi to, da bo pred lansiranjem novosti Brembo tudi malce 'potipal' trg, saj je še posebej v svetu motociklov znano, da marsikateri odštekan koncept nikoli ni uzrl serijske proizvodnje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol