Dirkači in ostali hitri motoristi: tu je dolgo pričakovana Dunlop D213GP Pro

Dunlop na tržišče pošilja novo generacijo športnih pnevmatik s homologacijo za uporabo izven dirkalnih stez.

28. 6. 2017

Za najnovejšo pnevmatiko Dunlop D213 GP, ki je homologirana za cestno uporabo, so se takoj po debiju na nekaterih dirkah, odločile najboljše ekipe v razredih Superstock in Supersport. Gre za tretjo pnevmatiko, ki jo je v zadnjih šestih meseciih Dunlop ponudil voznikom športnih motociklov.

Nova, napredna zgradba sprednje pnevmatike

Na podlagi uspešno izvedenih testov v motošportu je Dunlop v sprednjo pnevmatiko vključil najnovejšo generacijo tehnologije Jointless belt (JLB) construction, za katero so značilni trije sloji, ki pri velikih centrifugalnih silah in pri nagibih med hitro vožnjo skozi ovinke dokazano zmanjšujejo deformacijo pnevmatike, poleg tega pa tehnologija JLB zagotavlja tudi dodatno preciznost ter stabilnost pri močnem zaviranju. Sprednja pnevmatika se lahko pohvali tudi z novo obliko profila, ki v kombinaciji s tehnologijo JLB omogoča večjo naležno površino pri vseh kotih nagiba, lažje krmiljenje in veliko odzivnost pri vstopu v ovinek.

 

Nova zgradba zadnje pnevmatike in različica za Endurance

Svojo priznano tehnologijo JLB je Dunlop uporabil tudi pri zadnji pnevmatiki, kjer pa ima zgradba JLB eno samo plast iz aramidnih vlaken z visoko natezno trdnostjo. Zaradi tega je kordno ogrodje močno, vendar lahko, pnevmatika pa je izjemno predvidljiva, odzivna in konsistentna z vidika zmogljivosti.

Ponudbi pnevmatik D213 GP Pro je Dunlop dodal tudi različico Endurance za zadnjo pnevmatiko, pri kateri je uporabil svoje obsežno znanje, ki ga je pridobil kot najuspešnejši proizvajalec pnevmatik v zgodovini svetovnih prvenstev v vzdržljivostni vožnji FIM Endurance World Championship.

Prvi nastopi na dirkah zaznamovani z zmagami

Prvo zmago je pnevmatika D213 GP Pro dosegla, ko je z njo na otvoritveni dirki zahtevnega prvenstva CIV National Trophy 600 v italijanski Imoli vodilno mesto zasedel Stefano Casalotti (Yamaha). Sledil je zmagovit uspeh na otvoritvi nemškega prvenstva IDM Supersport v Nurburgringu, kjer je Kevin Wahr (Yamaha) na obeh dirkah zasedel najvišjo stopničko.

Matjaž Tomažič
foto: Dunlop