EICMA 2019: Harley-Davidson Pan America je 'hud'

11. 11. 2019 | Matjaž Tomažič
Deli

Pri Harley-Davidsonu se očitno zavedajo, da bodo s svojimi velikimi kruzerji vedno zaslužili dovolj za svež kos kruha. A če bodo hoteli nanj namazati tudi pašteto, bo potrebno stopiti iz lastnih okvirjev. V zadnjih letih tako niti nismo več presenečeni, če na njihovem razstavnem salonu vidimo kakšen izredno zanimiv koncept.

Letos je Harley navdušil s konceptom adventure motocikla Pan America 1250, ki je obiskovalce salona razdelil na dva pola. A zgražanje nekaterih je preglasilo navdušenje večine. Konceptni Pan America je v živo zares imponzanten in prav lahko se zgodi, da bodo Harleyaši na stara leta postali veliki avanturisti. Velik 'like' za Harley in škoda, da za zdaj ostajajo pri konceptu. A ker je očitno, da kupci takega Harleya hočejo, pri Moto Magazinu napovedujemo, da ni daleč dan, ko bo Pan America našel svojo mesto na uradnem ceniku.

Za začetek prodaje pa je pripravljen Harley-Davidson Bronx, ki velja za motocikel, ki obljublja veliko. Nov, 975-kubični motor Revolution Max obljublja 115 'konjev', kar pomeni, da je glede na delovno prostornino moč motorja izenačena z nekaterimi drugimi nakedi (MT-09, Z900…), vendar ob tem dvovaljnik ponuja za dobro desetino več  navora. Bronx je v bistvu realizacija koncepta 'Streetfighter', ki smo si ga lahko prvič ogledali lani. Vzmetenje je popolnoma nastavljivo, Brembo pa je posebej za ta model pripravil štiribatne monoblock zavorne čeljusti. Serijsko je prisotna tudi vsa potrebna varnostna elektronika. Edina slaba novica je ta, da bo potrebno nanj počakati do prihodnje jeseni, Harley-Davidson pa obljublja tudi ceno, zaradi katere se bo Bronxu težko upreti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja