EICMA 2019: Husqvarna draži z dvovaljnim Norden 901

13. 11. 2019 | Matjaž Tomažič
Deli

Že z modeli iz serije Svartpilen in Vitpilen so pri Husqvarni nakazali, da jih poleg brezpotij in motokrosa, vse bolj zanima tudi cestni sektor. Letos je bilo na njihovem razstavnem prostoru kaj videti, saj so poleg blago revidiranih obstoječih modelov, premierno pokazali tudi dvovaljni cestni enduro Norden 901.

No, za zdaj gre zgolj za zelo resen koncept, ki bi moral združevati vsakdanjo praktičnost ter dovolj komforta za premagovanje dolgih razdalj. Med drugim Husqvarna razpolaga tudi z dolgoletnimi dirkaškimi izkušnjami, ki so jih, kot pravijo, prenesli v koncept z namenom, da se bo nekoč morda serijska različica Nordena, dobro znašla tako na cesti kot tudi na terenu. Sodobna elektronika pa naj bi poskrbela tudi za to, da bi se Norden dobro izkazal tudi kot motocikel za vsakdan.

V preteklih treh letih smo se sprva futurističnih in minimalističnih Svartpilenov in Vitpilenov že dodobra navadili, zato je letos prišel pravi čas, da sta oba modela dobila nekaj lepotnih osvežitev, novih barv in novih grafik. Manjša predstavnika te družine, ki nosita oznako 401, pa bosta z modelnim letom nekoliko zrasla in ponujala več prostora. Njune okvirje so pri Husqvarni 'raztegnili' za 40 milimetrov, dobila pa sta tudi nekaj osveženih barvnih in grafičnih kombinacij.

Modela 701 Supermoto in 701 Enduro, ki v družbi s KTM-om veljata za poslednja enovaljna mohikanca,  sta bila deležna precej obsežnih osvežitev, ki v sodelovanju z elektroniko prinašajo več varnosti. Pridružuje se jima tudi različica 701 Enduro LR, kateri je dodan pomožni 12-litrski rezervoar. S skupno 25-litrsko zalogo goriva bo zmogla brez dolivanja goriva, premagati tudi 500-kilometrske razdalje.

Kot poklon legendi, pa bo z modelnim letom na voljo tudi posebna serija modela TE 300i Jarvis Edition. Ta model bo prepoznaven po v črno obarvanem okvirju, črnem rebrastem sedežu, modremu vodilu verige in tovarniški dirkaški barvni grafiki.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"