EICMA 2019: Kawasaki se spogleduje z elektriko

V Milanu so predstavili električni ekvivalent Ninji 650.

EICMA 2019: Kawasaki se spogleduje z elektriko (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
14. 11. 2019

Na motociklističnem salonu EICMA v Milanu, ki je svoja vrata odprl v začetku prejšnjega tedna, je enega od večjih razstavnih prostorov pripravil japonski Kawasaki. Povsem razumljiva poteza glede na število evropskih in svetovnih razkritij, ki so jih pripeljali v italijansko modno prestolnico. Poleg omenjenih novosti, o katerih smo že poročali, so v zadnjem delu razstavnega prostora kar nekoliko skrili povsem nov koncept svojega električnega motocikla.

Koncept – ki v predstavljeni izvedbi pravzaprav še ni bil dokončan, temveč je razkrival ogrodje, v katero je bil vpet električni pogonski sklop z baterijo – je ekvivalent 650-kubični Ninji, ki pa se slednji po zmogljivostih ne more približati, saj ponuja 10 kilovatov stalne moči z možnim 'skokom' na 20 kilovatov ob pospeševanjih. Ob tem bo vozniku tako prav prišel tudi štiristopenjski nožni menjalnik po zgledu klasičnih motociklov.

Preden ga bo treba priključiti na električno polnilnico s priklopom tipa CHAdeMo, bo baterijski sklop ponujal približno 100 kilometrov dometa. Priklop bo omogočal polnjenje pri napetosti med 100 in 240 voltov. Vas zanima? Žal vas moramo razočarati. Čeprav so pri Kawasakiju veliko pozornost namenili čim boljši vodljivosti, hkrati pa so z njim opravili številna testiranja, serijska proizvodnja še ni predvidena.