EICMA 2022: velika vrnitev Honde Transalp

Takoj potem ko je Honda v Kolnu predstavila naslednika svojega legendarnega Horneta, so se pojavile tudi glasne govorice, da bo okrog novega dvovaljnika zraslo kar nekaj novih modelov.

EICMA 2022: velika vrnitev Honde Transalp (foto: honda) honda
8. 11. 2022

Kjer je dim je tudi ogenj in pri Hondi so imeli v zakulisju res pripravljen motocikel, ki so si ga motoristi in motoristki v zadnjih letih zares želeli. Veliki povratek v svet potovalnih endurov srednje kategorije je tako nazananil novi Transalp.

Vse skupaj se torej vrti okrog novega 755-kubičnega vzporednega dvovaljnika z 270-stopinjskim vžigom, ki bo pri modelu Transalp razvil 67 kW moči oziroma 92 'konjev' ter 75 Nm navora. Sprednje kolo meri 21-palcev, zadnje pa 18-palcev. Tudi vzmetenje na prvi pogled obeta precej resen avanturistični potencial saj se s hodom 200 ozrioma 190 milimetrov ne bi smel ustrašiti tudi kakšnih bolj zahtevnih terenov. Motor bo vozniku postregel s petimi voznimi programi, ki bodo omogočali izbiro med različnimi kombinacijami podajanja moči, zaviranja z motorjem, nadzora nad dvigom sprednjega kolesa ter zdrsom zadnjega kolesa.

Seveda si novega motocikla brez modernega TFT zaslona danes skoraj ne znamo predstavljati, prav tako pa je celotna razsvetljava izvedena v LED tehnolologiji. Motocikel bo pripravljen za vožnjo tehtal le 208 kilogramov.