Honda in Akrapovič pripravila novo poslastico

8. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

Slovenski proizvajalec predstavil uradni izpušni sistem za dirkalno Hondo CBR100RR-R Fireblade.

Akrapovičevih novosti se avtomobilski in motociklistični navdušenci veselijo vsakič znova, še zlasti tistih, ki so namenjene izključno in samo enemu vozilu. Eno od takšnih novosti pa so zdaj v Ivančni Gorici predstavili za Hondin motocikel CBR1000RR-R Fireblade. Jasno, gre za Hondin dirkalnik, ki ne ustreza predpisom vožnji po cesti, kakor tudi sam sistem ne, kar pa nikakor ne zmanjša pomena te novosti.

Honda je namreč letos predstavila novo generacijo njihovega motocikla, namenjenega izključno rabi na dirkališčih, prav podjetje Akrapovič pa je bilo izbrano za uradnega proizvajalca in dobavitelja izpušnih sistemov zgoraj omenjenega motocikla. Kje se torej skrivata glavna novost in prednost novega sistema?

Izpušni sistem Evolution Line Kit (Titan) je, tako kot večina Akrapovičevih izdelkov v zadnjih letih, v celoti razvit in izdelan v njihovih lastnih prostorih – vključno z vsemi titanskimi komponentami, ki jih pri Akrapoviču kot edinem tovrstnem podjetju lahko sami izdelujejo v lastnih prostorih. Vse to po zaslugi lastne livarne titana.

Novost, ki bo namenjena motorju CBR1000RR-R Fireblade s HRC Kitom, namenjenim zgolj uporabi na stezi, prinaša prednosti na vseh področjih. Zaradi po meri narejene zasnove bo namreč pretok plinov skozi celoten sistem, kot obljubljajo pri Akrapoviču, optimalen, hkrati pa bo pripomogel tudi k nizki teži motocikla, saj ravno po zaslugi uporabe titana tehta le pet kilogramov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja