Honda oživlja legendo iz konca 80-ih let

Pri Hondi so se očitno odločili, da bodo z modelno ofenizivo odločno pokrili tudi segmente, kjer so nekaj časa manjkali. Na osnovi modela Africa Twin prihaja še četrti član družine.

Le malokdo se spominja Honde Hawk, ki je konec 80-ih let še pred Ducatijevim Monstrom in skoraj sočasno z Yamaho SRX pravzaprav izumila danes najbolj priljubljen motociklstični razred - moderni naked. Sicer o tem, da je Honda z nekaterimi svojimi modeli veliko prispevala k spremembi motociklizma ni dvoma, a Honda Hawk GT 650 ni bila samo začetnik neke nove globalne zgodbe, pač pa tudi z vidika tehnike zelo poseben motocikel.

Predvsem so se za njo zakurili ljubitelji dirkaške tehnike. Honda Hawk GT je bila namreč za tiste čase zelo napreden motocikel. Imela je aluminijast okvir, Pro-Arm vzmetenje (enojno vpetje zadnjega kolesa prevzeto iz dirkalnega RC30 VFR750R), ter potentni V-motor, ki je bil idealen za enostavne in tudi zahtevne in resne predelave. Ta motor je sicer izviral iz leta 1983 in se je v Hondini ponudbi z nekaj modifikacijami ohranil zelo dolgo, ljubitelji kruzerjev pa ga na primer dobro poznajo iz modela Shadow.

Ena izmed večjih Hawkovih pomanjkljivosti je bila njegova cena, saj je bil zaradi naštetih tehničnih dobrot zgolj za 10-odstotkov cenejši od takratnih modelov CBR600R. Ti so takrat vendarle ponujali veliko več, med drugim boljše zmogljivosti, dvojno kolutno sprednjo zavoro, lepši videz in predvsem dejstvo, da so bili na las podobni najzmogljvejšim dikralnim Hondam, to pa je bilo v tistih časih za motoriste zelo pomembno. Honda Hawk GT je danes med zbiratelji zelo iskan motocikel, zelo dobro pa se prodajajo tudi posamični originalni deli tega motocikla.

Zato morda niti ni presenečenje, da so se pri Hondi odločili oživiti to njihovo legendo, še posebej zdaj, ko imajo na voljo zelo dobro, pravzaprav skoraj idealno osnovo za izdelavo dostojne reinkarnacije Hawka. Seveda, osnovo je ponovno doniral model Africa Twin.

Kot je razvidno iz videa, ki je bil v teh dneh objavljen na portalu Youtube, bo novi Hawk 11 (oznaka 11 predstavlja delovno prostornino motorja) izdelan v slogu 'neo caffe racer'. Posnetek marsikaj skriva, vendar hkrati razkriva nekaj pomembnih detajlov, med katerimi je mogoče zlahka prepoznati vzporedni dvovaljnik in okvir, ki izvirata iz modela Africa Twin.

Honda Hawk 11 bo tako že četrti model izdelan na tej platformi (Africa Twin, Rebel 1100 in sveži NT 1100) uradno pa naj bi ga Honda predstavila dovolj kmalu, da bi utegnil med kupce pripeljati že letošnjo jesen. Seveda je mogoče predvidevati, da bo Hawk 11 ponujal enake tehnične možnosti kot preostali trije člani družine, torej pet voznih programov, povezljivost s pametnimi napravami in podobno. O tem kako bo Hawk 11 izgledal pa več kot tisoč besed pove spodnji video.

Foto: posnetek zaslona

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol