Husqvarna predstavila eno izmed najbolj vročih novosti sezone 2022

Na salonu EICMA v Milanu leta 2019 je Husqvarna obiskovalce navdušila s konceptom Norden 901, razlogov za navdušenje pa je kar mrgolelo.

Koncept Husqvarna Norden 901 je v razred čistokrvnih avantursističnih motociklov prinesel zelo izrazit neo-retro stil, ob tem pa napovedal, da bo to tudi utelešenje najmodernejše motociklistične elektronike.

Ker smo na ta motocikel čakali dolgi dve leti smo na navdušenje iz EICME 2019 že nekoliko pozabili, vseeno pa je zdaj ob uradni predstavitvi jasno, da je bilo na ta motocikel vredno počakati.

Norden 901 je glede na delovno prostornino in moč motorja v hipu postal zastavonoša Husqvarnine flote. Poganjal ga bo vrstni oziroma vzporedni dvovaljnik z delovno prostornino 889-kubičnih centimetrov, ki bo razvil 77 kW oziorma nam bolj domačih 105 'konjev'. Motor bo služil tudi kot nosilni del motocikla, na vzmetenje pa se je podpisal specialist WP in če se vam zdijo ti podatki nekoliko znani, potem imate prav. Husqvarna Norden 901 je z vidika mehanike in pogonske tehnike klon avstrijskega dvojčka 890 Adventure in 890 Adventure R. Z vidika mehanike bo drugačen predvsem zavorni komplet, ki ga bo za Husqvarno dobavljal španski proizvajalec J.Juan.

Norden 901 bo imel kolesa z žičnatimi naperami, spredaj 21-palčno, zadaj pa 18-palčno. Ker gre za avanturistični motocikel je trem osnovnim motornim programom dodan tudi program 'off road', serijsko pa bo opremljen tudi z naprednim protizdrsnim sistemom, ki se ozira tudi na nagib motocikla. Serijska bosta tudi quickshifter in barvni TFT zaslon, ki bo jasno, povezljiv s pametnim telefonom.

Med posebnosti tega motocikla lahko uvrstimo tudi rezervoar za gorivo, ki se nahaja nizko v bokih motocikla, s čimer se konkretno znižuje tudi težišče in posledično izboljšujejo vozne lastnosti. Norden 901 bo tudi zelo prepoznaven motocikel, še zlasti zaradi okroglega sprednjega LED žarometa, ob katerem so tudi meglenke.

Vseeno pa je koncern KTM, ki je tudi lastnik znamke Husqvarna, poskrbel za to, da Norden 901 ne bo povsem neposreden tekmec njegovemu dvojčku Adventure/S, hodi vzmetenja bodo namreč ravno med obema KTM-oma. Kljub vsemu pa bo glede na svežino modela, največji tekmec Nordena 901, italijanski Ducati DesertX, ki ga bo Ducati glede na napovedi lansiral januarja 2022.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol