Husqvarna Vitpilen in Svartpilen 401 z avtomatsko sklopko

Da si menjalniška avtomatika čedalje bolj utira pot med motocikle, je jasno. Za zdaj sicer redkim se pridružuje tudi Husqvarna.

Vendar v tem primeru ne gre za klasičen avtomatski menjalnik, niti ne za dvosklopčni menjalnik, ki ga zelo prepričljivo uporabljajo pri Hondi, temveč za poseben kit, ki vključuje avtomatsko sklopko.

Sistem sicer ni nov, gre za precej standardno centrifugalno sklopko, ki se že precej pogosto uporablja pri off road motociklih, med cestnimi motocikli pa podoben sistem trenutno uporabljajo pri MV Agusta Turismo Veloce.

Izkušnje s tovrstnimi menjalniki pravijo, da je zadeva do uporabnika zelo prijazna, le nekoliko se spremeni protokol prestavljanja pred startom in ob ustavljanju.

Husqvarna bo ta sistem za zdaj ponujala kot del dodatne opreme, na voljo pa bo za modela Svartpilen in Vitpilen 401. Avtomatska sklopka seveda ni namenjena samo začetnikom, temveč tudi tistim, ki si želijo motocikel s prestavami, hkrati pa se ne želijo odreči udobju, ki ga avtomatska sklopka ponuja pri pogostem speljevanju v mestni gneči in urbanih okoljih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja