Iannone in Rins na Phillip Islandu preizkusila serijskega Suzukija GSX-R 1000R

Tik pred začetkom drugih uradnih testiranj sta Andrea Iannone in Alex Rins preizkusila nov rod serijskega superbajka.

Obema dirkačema je tako pripadla čast, da sta novega Suzukija zapeljala pred mednarodno predstavitvijo povsem prenovljenega modela.

Dirkačema tovarniške ekipe Suzuki Ecstar vreme sicer ni bilo naklonjeno, sta pa se oba z veseljem zapeljala z motociklom ter ga tako uspela primerjati z MotoGP strojem GSX-RR. Kot pravijo pri Suzukiju, je tovarniški motocikel v marsičem zelo podoben dirkalniku, s katerim se bodo letos pomerili v prvenstvu MotoGP.

Novi GSX-R1000R je bil sicer prvič predstavljen na salonu Intermot v Kolnu (2016), razvije pa kar 202 'konja'. Ker mu tehtnica pokaže 203 kilograme teže, je tako razmerje med močjo in težo praktično izenačeno z 1:1. Novi Suzuki bo lahko opremljen tudi z dvosmernim 'quickshifterjem', naprednim sistemom proti zdrsu in naprednim ABS-om.

Andrea Iannone: "Kljub temu, da gre za serijski motocikel sem navdušen. Motor je zelo močan, vendar moč razvija zelo linearno in hkrati agresivno, zato mu bodo kos tudi manj izkušeni vozniki, obenem pa bodo mojstri vseeno uživali. Vodljivost je izvrstna, Suzuki pa je ponovno dokazal, da zna izdelati motocikel, ki je enostaven za vožnjo in je hkrat zelo odziven in agilen. V marsičem me spominja na moj dirkalni motocikel, odličen pa je tudi 'quickshifter'."

Alex Rins: "Vodljivost je zelo impresivna. Enostaven za vožnjo, ni mu težko zaupati, posebno dober občutek je na prednjem kolesu, praktično vsak voznik pa bo lahko z njim napredoval ali pa preprosto užival. Motor je čudovito močan, vendar vseeno obvladljiv. Nasplošno je motocikel zelo predvidljiv in na stezi tudi zelo učinkovit. Občutil sem ga kot pravi dirkalnik, zelo stabilen je pri zaviranju, pospeševanja iz ovinka pa zagotavljajo veliko veselja."

Matjaž Tomažič
foto: Suzuki

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja