Kaj pa varnost motoristov? Dainese nasprotuje prodaji Alpinestarovih 'airbagov'

Kaj pa varnost motoristov? Dainese nasprotuje prodaji Alpinestarovih 'airbagov'

Dainese je na sodišču v Münchnu vložil tožbo za prepoved prodaje zaščitnih jopičev, ki jih proizvaja Alpinestars.

Potem ko je Alpinestars začel prodajati sistem Tech-Air, o katerem smo že pisali tudi na naših straneh, je Dainese zahteval prepoved prodaje na nemškem trgu. Razlog? Domnevna kraja patentov.

Dainese svoj zahtevek utemeljuje z zaščitenim patentom EP 2 412 257 B1, ki vključuje vgradnjo napihljivih zračnih vreč v motoristične jopiče z elastičnimi paneli.

Med drugim Dainese zahteva, da se Alpinestarsu prepove prodaja sistema Tech-Air Street in Tech-Air Racing, zahteva pa tudi vpoklic vseh že prodanih sistemov ter povrnitev stroškov, ki naj bi jih Dainese utrpel zaradi prodaje in promocije sistema Tech-Air od 1. julija 2015 do danes.

Poznavalci situacije ocenjujejo, da bi v skladu s pravili in zakoni sodišče Daineseovim zahtevam moralo ugoditi, s tem pa bi Dainese dosegel pomembno zmago v tem sporu. Ne gre namreč le za nemški trg, ampak tudi za italijanski, francoski in angleški trg.

Na drugi strani je Alpinestars že napovedal, da bo poskušal svojo pravico poiskati na vseh sodnih instancah. 

Kako bo potekal ta sodni spopad med dvema italijanskima proizvajalcema zaščitne opreme, bo pokazal čas. Kot pravijo pravniki, gre za zapleteno situacijo in sodni proces, ki lahko traja zelo dolgo, kot zmagovalci pa bodo iz te sodne bitke najverjetneje izstopili – odvetniki.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"