Kako se je MV Agusta poklonila legendarnemu Giacomu Agostiniju

Kaj pokloniti dirkaču, ki je osvojil 15 naslovov svetovnega prvaka, 123 zmag v prvenstvu GP, 18 naslovov italijanskega državnega prvaka, 10 zmag v razredu Tourist Trophie, skupno pa kar 311 zmag na mednarodnih dirkah. Odgovor je preprost, podarite mu muzej.

No, vsaj tako so se odločili pri MV Agusti skupaj z zasebnikom, arhitektom Michelom Giavarinijem, saj je legendarni Giacomo velik delež svojih uspehov dosegel prav z motocikli MV Agusta.

Previdno so izbrali tudi lokacijo muzeja. Ta se nahaja v domačem kraju Agostinija, v mestecu Bergamo, ki se nahaja ravno med padsko nižino in Alpami, le streljaj proč od Milana.

Muzej si je zamislil in ga potem v skladu s svojo idejo uredil in opremil arhitekt Michele Giavarini, prvotno pa ni bilo mišljeno, da bo odprt za obiskovalce.  V muzeju si je mogoče ogledati nekaj motociklov s katerimi je Giacomo Agostini dosegel nekaj svojih zgodovinskih dosežkov, njegove čelade, dirkaške kombinezone in cel kup njegovih osebnih predmetov iz časa, ko je brusil kolena na dirkališčih.

Otvoritev zbirke za javnost je komentiral tudi Giacomo, ki je dejal, da je neverjetno zadovoljen, ko si v enem prostoru lahko ogleda svojo celotno dirkaško zgodovino.

Muzej si je mogoče ogledati po vnaprejšnji najavi in dogovoru, pričakujejo pa skupine vsaj osmih obiskovalcev. Karta za obisk muzeja vključuje tudi rezervacijo v hotelu, s katerim upravlja Agostinijeva hči Vittoria. Seveda se bo tu in tam zgodilo tudi to, da bo v času večerje k mizi prisedel tudi sam prvak.

Za rezervacije in dodatne informacije lahko pokličete na številko +39.035.239209 oziroma povprašate na info@villavittoriabergamo.it .

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja