Kawasaki H2 najhitrejši v Bonnevillu

21. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Kawasaki H2 najhitrejši v Bonnevillu (foto: Kawasaki)
Kawasaki

Rekord je bil postavljen v dveh vožnjah 14. in 15. avgusta, absolutna hitrost pa je presegla celo 340 kilometrov na uro.

Pretekli teden, natančneje med 11. in 17. avgustom, se je velik del svetovne, predvsem pa ameriške avtomobilske in motociklistične srenje oziral proti ameriški zvezni državi Utah. Na tamkajšnjem posušenem jezeru Bonneville je namreč potekal že tradicionalni teden hitrosti, kjer vozniki avtomobilov in motorjev podirajo hitrostne rekorde. Med slednjimi je bil letos celo Lee Munro, pranečak legendarnega Burta Munroja, ki je leta 1967 z doma predelanim Indianom dosegel hitrost 295,5 kilometra na uro.

Vsaj del pozornosti pa je Avstralcu in ostalim tekmovalcem odvzela ekipa Team 38, neodvisno moštvo, sestavljeno iz inženirjev in testnih voznikov japonskega proizvajalca motorjev Kawasaki. Na bonnevilsko ravnico so se namreč podali s svojim najmočnejšim orožjem, Ninjo H2, s katero so postavili svetovni hitrostni rekord, ki po novem znaša 337,064 kilometra na uro.

Jasno je, da ne gre za absolutni hitrostni rekord, ampak 'le' za rekord v razredu P-PB 1000, torej motorjev s prisilnim polnjenjem in prostornino do 1000 kubičnih centimetrov, kar pa je vseeno spoštovanja vreden rezultat. Postavljanje rekorda se je sicer začelo že 14. avgusta, ko je motor dosegel celo 340,571 kilometra na uro, a je moral za uradni rekord opraviti še drugo vožnjo. Ta je sledila dan pozneje, najvišja izmerjena hitrost pa je znašala 333,57 kilometra na uro. Povprečna hitrost tako znaša omenjenih 337,064 kilometra na uro, za Kawasaki pa je to že 14. rekord po letu 1967.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja