Končno prava zver tudi za kategorijo A1 - Yamaha MT-125

19. 10. 2019 | Matjaž Tomažič
Deli

Kot smo pričakovali in to tudi napovedali ob uradni najavi prenovljene Yamahe MT-03, se bodo oblikovne osvežitve v kratkem nalezli tudi ostali člani družine modernih nakedov, ki slišijo na ime MT. Vseh skupaj je zdaj že pet.

Imetniki vozniškega dovoljenja kategorije A1 se bodo odslej lahko odločili tudi za naked nekoliko bolj 'žleht' videza, kakršnega v tej kategoriji za zdaj še nismo navajeni.

Podobno kot pri modelu MT-03 se oblikovne spremembe nanašajo na obliko prednjega žarometa, rezervoarja in popolnoma nov LCD zaslon.

Po novem bo motor, tako kot pri športnejšem YZF-R125, tudi pri MT-125 opremljen s sistemom VVA. Gre za osnovno različico tehnologije variabilnega krmiljenja ventilov, ki s pomočjo solenoida in mehanskega vzvodovja poskrbi za preklop med različnima profiloma odmične gredi. V razredu 125-kubičnih motociklov ta sistem predstavlja redkost, zagotavlja pa za približno 20-odstotkov več moči, hkrati pa porabi za dobrih 5-odstotkov manj goriva, kot na primer klasičen srednjeturažni dvoventilski agregat.

Če bo torej MT-125 po novem predstavljala vrh tehnične ponudbe v svojem razredu, se spodobi, da bolj resno deluje tudi navzven. Iz tega razloga bo zdaj na zadnjem platišču širša pnevmatika (140 namesto 130), nov pa bo tudi Deltabox okvir. Medosna razdalja bo v primerjavi z aktualnim modelom nekoliko krajša, kar bi moralo pomeniti, da bo MT-125 še bolj agilna in okretna.

Prvi kosi bodo pri prodajalcih na voljo tik pred koncem letošnjega, oziroma v začetku prihodnjega leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja