Dr. Michele Zasa: Marquez bo odsoten vsaj eno dirko

21. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
Dr. Michele Zasa: Marquez bo odsoten vsaj eno dirko (foto: Honda)
Honda

Več pa bo znanega po današnji operaciji.

Prva dirka sezone v španskem Jerezu je minila v znamenju številnih padcev in odstopov, pri čemer pa jo je brez dvoma najslabše odnesel Marc Marquez. Po padcu v pesek je namreč vanj priletela njegova Honda RC213V, pri čemer je zaradi udarca sprednjega kolesa utrpel zlom desne nadlahtnice. Dva dni po nesreči je sedaj o Marcovih poškodbah za italijanski portal Motociclisimo.it prvič spregovoril Michele Zasa, vodja mobilne bolnišnice na dirkah MotoGP.

Marqueza bo danes v bolnišnici v Barceloni operiral Xavier Mir, ob tem pa naj bi mu v roko vstavil vijak, ki bo pomagal pri celjenju poškodovane kosti. Težava, ki jo Zasa vidi pri tem pa je, da bo vijak potrebno vstaviti skozi ramenski sklep, s katerim pa je imel Marquez v preteklosti že težave. Druga možnost je vstavitev ploščice, a gre za precej bolj invazivno metodo, kar bi pomenilo daljši čas okrevanja.

Okrevanje bi se lahko zavleklo

Marqueza tako po besedah Zasaja zagotovo ne bomo videli sesti na motor na dirki v Andaluziji – po najbolj optimističnih napovedih bi se to lahko zgodilo šele na dirki v Brnu, ki bo na sporedu devetega avgusta. A kot poudarja je za kakršnekoli napovedi še prezgodaj, saj je obseg Marquezovih poškodb še neznan: pri tem ima v mislih poškodbe živcev v prizadeti roki, zaradi katerih bi se rehabilitacija lahko še precej zavlekla.

O poškodbah živčevja pa je spregovoril tudi dr. Mir. Španski zdravnik tako ocenjuje, da bi morebitna poškodba živčevja proces rehabilitacije lahko podaljšala še za dodatne tri ali štiri tedne, kar bi pomenilo, da Marquez ne bi izpustil zgolj ene, pač pa vsaj še tri dirke (poleg tiste v Brnu še dledeči na avstrijskem Red Bull Ringu), kar pa bi pomenilo, da bi se v nadaljevanju skrajšane sezone le stežka lahko boril za nov naslov svetovnega prvaka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol