Isle of Man: Lee Johston presenetljivo prvi na (skrajšani) prvi dirki Supersport

3. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli

Tudi tokrat so dirkači odpeljali le dva kroga od štirih načrtovanih, le da jo je tokrat zagodlo vreme.

Po popoldanski (predčasno prekinjeni) dirki razreda Superbike – rezultate si lahko ogledate tukaj – so motociklisti na dveh kolesih proti večeru tekmovanje nadaljevali še v razredu Supersport. Prva izmed dveh dirk v tem razredu naj bi bila izvedena v štirih krogih, a je bila tako kot dirka v 1.000-kubičnem razredu po le dveh krogih že prekinjena. K sreči pa tokrat za prekinitev ni bil kriv padec katerega izmed dirkačev, temveč dež, česar pa so se dirkači v preteklih dneh že navadili.

Skrajšana prva dirka je prinesla tudi manjše presenečenje na vrhu dirke. Slavil je namreč dirkač Yamahe Lee Johnston, za katerega je bila to šele prva zmaga na Manu v kateremkoli razredu. Ta je bila sicer suverena, saj je pred drugouvrščenim Jamesom Hillerjem na Kawasakiju slavil za več kot tri sekunde in pol. Ob tem sicer lahko omenimo, da je Hiller pred tem že nastopil v razredu Superbike, kjer je osvojil četrto mesto. Tretje mesto je zasedel Peter Hickman.

Čeprav je bila zanj to šele prva zmaga na Manu, pa je nase že opozarjal na treningih, saj je na včerajšnjem ugnal vso konkurenco, prvo mesto pa je začel naskakovati kmalu po startu. Sprva se je s starta sicer najbolje pognal Hiller, ki je še pri Glen Helenu v prvem krogu vodil pred Johnstonom s prednostjo 1,3 sekunde. Situacija se je nato spremenila na gorski cesti, kjer je Johnston pospešil in tako do konca kroga ustvaril že skoraj dve sekundi prednosti. Ta se je nato do konca drugega kroga in sledečega konca le še stopnjevala. Tako kot dopoldan pa tudi tokrat ni imel sreče John McGuiness, ki je tik pred startom Nortonov dirkalnik zamenjal za Hondinega. Končal je namreč šele na 17. mestu dobri dve minuti za zmagovalcem.

»Sploh ne vem, kaj naj rečem. Zame je to slabo ... Vedno sem bil namreč tisti, ki se je nad vsem pritoževal. Najpomembneje pri vsem skupaj pa je, da smo letošnjo ekipo sestavili iz nič in pri tem imeli tudi podporo sponzorjev. Vse skupaj mi zato pomeni še toliko več, gre za osebno zadevo,« je po dirki pojasnil Johnston.

Sicer pa so med obema dirkama prvo izmed dveh dirk ta teden odpeljali tudi prikoličarji. A če je bil v razredu Supersport zmagovalec nekoliko nepričakovan, sta tu slavila glavna favorita za zmago, brata Ben in Tom Birchall, ki sta zmagala že šestič zapored. Po zmagi na drugi dirki leta 2016 sta namreč na obeh dirkah slavila tudi v letih 2017 in 2018, uspeh pa nato ponovila še danes. S tem je Tom Birchall osvojil že svojo deveto zmago na dirki in tako postal najboljši sovoznik med prikoličarji v zgodovini. Drugo mesto je nato osvojila posadka John Holden in Lee Cain, tretje pa je romalo v roke Alana Foundsa in Jaka Lowtherja.

Rezultati po prvi dirki Monster Supersport:

  1. Lee Johnston - Yamaha/Ashcourt Racing 35:48,337
  2. James Hiller - Kawasaki/Quattro Plant Wicked Coatings +3,641
  3. Peter Hickman - Triumph/K2 Trooper Beer Triumph +4,967
  4. Dean Harrison - Kawasaki/Silicone Engineering +17,971
  5. Michael Dunlop - Honda/MD Racing +21,125
  6. Conor Cummins - Honda/Milenco by Padgett's +27,983
  7. Gary Johnson - Triumph/RAF Regular & Reserves +29,188
  8. Jamie Coward - Yamaha/Prez Racing +36,918
  9. Davey Todd - Honda/Milenco by Padgett's  +58,689
  10. Ian Hutchinson - Honda/Honda Racing +1:06,80

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja