Odpovedana dirka Isle of Man TT

16. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
Odpovedana dirka Isle of Man TT (foto: Jure Šujica)
Jure Šujica

Organizatorji se medtem še vedno trudijo, da bi izpeljali obe kasnejši dirki na slavnem otoku, Classic TT in pa Manx Grand Prix.

Koronavirus je terjal novo žrtev med motošportnimi prireditvami. Če smo tako še v ponedeljek dopoldan ob pregledu dogajanja na tovrstnem področju zaman iskali informacije o dogajanju, povezanem z organizacijo dirke na otoku Man, pa je sedaj jasno, da bo odpovedana tudi ena izmed najstarejših motociklističnih prireditev na svetu, Isle of Man Classic TT.

Omenjena dirka je bila sicer letos načrtovana med 30. majem in 13. junijem, njeno odpoved pa je v uradni izjavi za javnost napovedal Laurence Skelly, minister za gospodarstvo v tamkajšnjem 'House of Keys' (ekvivalentu Državnega sveta v Sloveniji). Kot je dejal odločite za odpoved dogodka ni bila lahka, a je posledica odločnih ukrepov tamkajšnje vlade v želji po tem, da bi pred virusom zaščitili prebivalce otoka.

Skelly se ob tem zaveda, da bo škoda za gospodarstvo precejšnja in že obljublja, da iščejo načine, kako bodo lokalnim podjetjem pomagali pri nadomestilu izpada dohodka, povezanega s turizmom na otoku, ki v tem času cveti. Hkrati je tudi obljubil povračilo vseh že kupljenih vstopnic za ogled dirke na glavni tribuni ob štartno-ciljni ravnini.

Proti izvedbi tudi dirkači

Odpoved dirke sicer ni popolno presenečenje, saj je tamkajšnja vlada pomisleke, vezane na organizacijo dogodka in širjenje virusa COVID-19 izrazila že pred slabim mesecem dni, vendar pa so bile možnosti za odpoved takrat še relativno majhne. So pa k letošnji odpovedi zagotovo pripomogli tudi dirkači in ekipe same, ki so v zadnjih dneh vse glasneje pozivali k odpovedi dirke. V ta namen so pred tremi tedni izdali tudi peticijo za odpoved letošnje dirke, katero je podpisalo že preko 2.500 posameznikov.

Čeprav je odpoved velik udarec za tamkajšnje prebivalstvo, pa odpoved  letošnje dirke nikakor ni prva v njeni več kot 100-letni zgodovini, niti ni prva v tem tisočletju. Za enak ukrep so se namreč organizatorji odločili že leta 2001, ko je bila dirka odpovedana zaradi izbruha epidemije slinavke in parkljevke, ki je takrat še posebej močno prizadela Veliko Britanijo. Številni so se takrat bali, da bo dirka zaradi tega v prihodnje izgubila številne gledalce in tekmovalce, a se je že prihodnje leto izkazalo, da strah ni bil upravičen.

Čeprav je bila glavna izmed treh dirk na otoku Man tako dokončno odpovedana, pa organizacija preostalih dveh dirk vsaj zaenkrat še vedno poteka po načrtih. V kolikor se kriza ne bo nadaljevala, se bosta dirki Classics TT in pa Manx Grand Prix odvijali od 22. avgusta naprej.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem