Odštevamo zadnje ure do začetka 14-dnevnega spektakla na otoku Man

24. 5. 2019 | Jure Šujica
Deli

Isle of Man TT že več kot 110 let privablja motocikliste z vsega sveta, tudi letos pa se obeta pravi spektakel.

»Na Isle of Man sem odpeljal en krog. Zdaj razumem, zakaj ljudje obožujejo to dirko. Ker je j***no dobra – neverjetna je. Na žalost je prenevarna. Drikači so včasih nori. Isle of Man je zahteven. Če tam storiš napako, je lahko to zadnja, ki si jo storil.« To so besede, s katerimi je devetkratni svetovni prvak serije MotoGP, Valentino Rossi, opisal omenjeno dirko pred desetletjem, ko se je po progi zapeljal tudi sam. To je storil kot eden izmed redkih dirkačev najelitnejšega motociklističnega razreda, pri čemer pa sam ni nastopil na dirki.

Dirke s polnim imenom Isle of Man Tourist Trophy motociklistom ni potrebno posebej predstavljati, za vse ostale pa zgolj to: gre za vsakoletno prireditev, ki je svojo prvo izvedbo doživela že leta 1907 in hkrati velja za najbolj elitno v tem razredu. Dobrih 60 kilometrov dolg krog poteka po podeželskih cestah in skozi kraje na otoku, ne glede na to pa dirkači pogosto presegajo hitrosti več kot 300 oziroma 320 kilometrov na uro. Manevrskega prostora za napake ni in nesreče z najhujšimi posledicami so le del celotnega cirkusa.

Dirka in priprave nanjo potekajo vsako leto ob koncu maja in v začetku junija, kar pomeni, da so dirkači že zbrani in se pripravljajo na dirke, ki bodo potekale čez teden dni. Pred njimi so štirje tekmovalni dni, namenjeni posameznim kategorijam.

Seveda pa tak spektakel vsako leto pritegne številne navijače. Okrog 40.000 navdušencev se v povprečju nabere na otoku in tudi letos ne bo prav nič drugače, edino še kak več. Po enoletnem premoru zaradi padca leta 2017 se v 'ring' vrača drugi najuspešnejši dirkač omenjene dirke, John McGuinnes. Ta je do zdaj v najelitnejši kategoriji superbike slavil že 23-krat, zmago pa mu bo poskušal preprečiti nečak s 26 zmagami rekorderja dirke Joeyja Dunlopa, 29-letni Michael Dunlop, zaradi česar dvoboj že zdaj lahko opisujemo z besedami dvoboj titanov.

Dunlop se sicer na dirko vrača po daljši odsotnosti, za katero se je odločil po smrti brata Williama. Ob tem jasno sporoča, da bo odločitev o tem, ali bo nadaljeval kariero ali pa bo za vedno sestopil s tekmovalnega motorja, padla prav v teh dneh. Je pa res, da bo na dirki nastopil s povsem novim motociklom, kar je lahko še dodatna motivacija za dobro vožnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"