Moto GP: Donington v šoku, Silverstone praznuje

Moto GP: Donington v šoku, Silverstone praznuje

V preteklih tednih se je na otoku dogajal boj za podpis pogodbe o sodelovanju v prevenstvu Moto GP.

Že v sezoni 2010 bo angleška dirka gostovala na dirkališču v Silverstoneu in ne več na znamenitem Donington Parku. Medtem ko so predstavniki Doningtona v šoku, se v Silverstoneu po izgubi dirke za F1 pogodbe z organizatorjem prvenstva Dormo zelo veselijo.

Po otoku so se v motorističnih krogih razširile novice, da vzrok za spremembo v koledarju tiči v visokih plačilih (celo dvakrat višje kot doslej) organizatorju in tudi podkupninah. Kot navajajo predstavniki Doningtona so pri Dormi do zadnjega obljubljali podaljšanje pogodbe. Lastnik dirkališča Simon Gilett je nad odločitvijo zelo razočaran, saj so svojo paradno dirko izgubili prav v času temeljite prenove in izboljšave dirkališča.

Ljubitelji dirk na otoku so prav tako razočarani. Dvaindvajset let so spremljali napredek, ki so ga dirkači, moštva in organizatorji vsakič znova pokazali. Nekateri med njimi poznajo vsako bankino, ne moti jih niti prometni kaos, blato in kislo angleško podnebje, tudi sonce jih je že opeklo ob stezi. Spomnijo se zmagoslavnih trenutkov Raineya, Schwantza, Doohana, macKenzija. Tudi Rossi je leta 2000 na tem dirkališču prvič zmagal v kraljevskem razredu, takrat še s 500 kubično Hondo NSR.

Spomini bodo vsekakor ostali, v Silverstoneu pa se bodo vsaj kar se tiče prvenstva MotoGP začeli pisati na novo.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"