MotoGP, komentar dirke po VN Malezije: Bagniain naslov le še formalnost?

25. 10. 2022
Deli

Italijan Francesco Bagniaia z Ducatijem je zmagovalec predzadnje letošnje dirke v prvenstu MotoGP. Bagniaia je na veliki nagradi Malezije v Sepangu ugnal konkurenco in zmagal, njegov letos največji konkurent za naslov prvaka, francoz Fabio Quartararo pa je dirko zaključil na tretjem mestu in tako pred zadnjo dirko sezone za Bagniaio v prvenstvu zaostaja 23 točk. Za Bagniaio to v praksi pomeni, da mora na zadnji dirki sezone v Valenciji osvojiti le dve točki, da bi osvojil naslov prvaka, za Quartararoja pa je naloga izjemno težka, saj bi naprimer moral dirko zmagati, Bagniaia pa odstopiti ali pa zaključiti slabše kot štirinajsti.

Drama v Sepangu se je začela, kot običajno že v soboto. Tako Bagniaia kot Quartararo sta bila pod velikim pritiskom pred nedeljsko dirko in nihče izmed njiju ni bil imun na napake. Oba sta zabeležila tudi padec. Bagniaia je padel, ko ga je ob živce spravil Marquez. Španec namreč v celotnem dirkaškem vikendu ni bil tako hiter, kot pred tednom dni v Avstraliji. To je bilo vnaprej jasno, saj steza v Sepangu z dvema skoraj kilometrskima ravninama precej bolj ustreza hitrim Ducatijem, kot pa Hondinim dirkalnikom. Marquez se je zato večino treningov vozil za hitrejšimi dirkači in lovil desetinke sekunde tu in tam.

»Le na tak način lahko v zavetrju nekoliko pridobim in se potegnem v hitrejši čas kroga.« je Marquez odkrito priznaval celotni vikend. Ko je v soboto odpeljal na stezo tik za Bagniaio in mu tesno sledil je Bagniaia storil napako in grdo padel. Na srečo ni bil poškodovan. No, padel pa je tudi Quartararo, a on je zdrsnil povsem sam. Z levo roko je ob padcu grdo udaril po tleh in si ob tem zlomil prst. Kot je pošteno povedal po nedeljski dirki, ga dva boleča prsta sicer nista preveč ovirala na sami dirki.

Po zanimivih in napetih kvalifikacijah, ki jih je z krepko popravljenim rekordom steze prepričljivo dobil hitri Španec Jorge Martin, sta iz prve štartne vrste ob njem štartala še Enea Bastianini in Marc Marquez. Oba kandidata za naslov sta začela bolj zadaj. Bagniaia iz devetega, Quartararo pa celo iz dvanajstega štartnega mesta. Oba sta štartala odlično in odpeljala eno izmed boljših dirk letošnje sezone. Quartararo je na koncu iz dvanajstega štartnega mesta napredoval do tretje stopničke, Bagniaia pa je kot rečeno že do prvega ovinka prišel med vodilne in na koncu dirko celo zmagal.

Dirko je sicer povedel Jorge Martin, ki je štartal z najboljšega štartnega položaja in si že v uvodnih metrih pripeljal nekaj prednosti, ki je kasneje še celo naraščala. Ko je bil že daleč spredaj in je kazalo na dolgočasno dirko in na zanesljivo zmago Martina pa je le ta storil napako in zgrmel po tleh. Dirke je bilo zanj konec. Za vodstvo sta se potem tako borila Bagniaia in Bastianini.

Slednji je ves čas priganjal in napadal vodilnega v seštevku točkovanja, a zdelo se je, da mimo ne more. No, ne more ali pa ne sme. Mnenja okrog tega so bila tudi po dirki še močno deljena. Številni so prepričani, da je Bastianini razumel svojo vlogo in da je po moštvenih ukazih pomagal Bagniai, ter mu s svojo vožnjo ščitil hrbet, spet drugi pa so prepričani, da je s svojimi napadi nanj in celo z prehitevanjem dokazal, da ne gre za dogovore in za taktiko, da je pač vozil svojo dirko. 

Preberite še: Bagnaia zmagovalec v Sepangu, a še brez naslova

»Ni šlo za taktiko. Sam dirkam za zmage in tudi tokrat sem. Želel sem zmagati, a pač ni šlo. Moje gume so bile na koncu preveč obrabljene.« je po dirki zbranim novinarjem razlagal Enea Bastianini. Kot rečeno je Bestia v dirki prišel tudi že v vodstvo, a tam ni zdržal prav dolgo. V cilj je na koncu pripeljal kot drugi.

Veselje pri Ducatiju je trajalo dolgo v noč. Trda tema je že bila v Sepangu, ko so iz garaže rdečih še odmevali pesem, ples,slavje in smeh. Kot rečeno je Bagniain naslov z eno roko že v žepu. V Valenciji mora Bagniaia v bistvu le še končati dirko in bo naslov potrjen. Quartararo pa mora v prvi vrsti zmagati, kar ne bo lahko, potem pa ob tem še računati na veliko smolo Bagniaie ali pa na njegov odstop. Če se morda zgodi, da oba dirkača zaključita z istim številom točk, potem gre naslov seveda vseeno v italijanske roke, saj ima Bagniaia v letošnji sezoni več zmag.

Po eni strani se zdi preprosto, po drugi strani pa seveda ni. Tudi Bagniaia bo vozil pod pritiskom in še vedno bo potrebno voziti hitro in paziti na napake drugih dirkačev. Marsikaj se lahko zgodi, kot se v zgodovini dirkanja že večkrat tudi je. Sezone bo konec, ko bodo v Valenciji dirkači ugledali karirasto zastavico in nič prej. No, eden izmed tistih, ki je svoje sedaj tudi matematične možnosti za naslov že pokopal je Aprilin dirkač Aleix Espargaro. Številne tehnične težave v dirkaškem vikendu v Maleziji in tudi njegova vsaj za letos podpovprečna predstava na Malezijski veliki nagradi, so bile dovolj na koncu le za 11. mesto in španec je tako izpadel iz boja za naslov le dirko pred koncem sezone.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel