Naredi si sam: Dongo

Prvič: prometni in parkirni režim v Ljubljani se močno zaostruje. Drugič: za nakup mopeda v teh porecesijskih časih morda ni pravi čas. Tretjič: v garaži je cel kup navlake. Sklep: izdelajte si Dongota!

Saj poznate Dongota - tako se reče biciklu z pomožnim motorjem, ki za razliko od bolj znanega Solexa poganja zadnje kolo namesto prednjega. Povsem primerno prevozno sredstvo za mesto, ampak tako nerazumno drago.

Z nekaj iznajdljivosti, znanja in obilico IQ-ja, kot pravi Srečo in pripomni, da je poslednji pravi 'low budget' inovator in konstruktor (zrihtal pa je tudi tole), si lahko praktično iz smeti naredite svojega Dongota.

Recept:

Osnovne sestavine so bicikel z zmogljivo kontro zavoro, odslužena kosilnica na nitko, vplinjač od kakšnega Tomosa, šuštarska pila, zajla, zaprta posoda in podobna krama, ki se najde v garažah in delavnicah.

Za pripravo tega specialnega dvokolesa ni posebnega postopka, v bistvu je vse razvidno iz slik. Naredi vam ga tudi Srečo, cena je kot pravi po občutku! ?

Vtisi po prvi vožnji so sledeči: zadeva se presenetljivo eleganto pelje, s primitivnim dvižnim mehanizmom se lahko bencinski pogon v vsakem trenutku odklopi, dobil sem občutek, da bi s pravim prenosom s tem biciklom po ravnem lahko letel vsaj kakšnih 70 km/h, če na mestu pozabiš dvigniti motor, zadiši po zažgani gumi, podobno kot gokartih. Na obrazih mimoidočih pa sem opazil tako zgražanje kot navdušenje.

Trenutno je v pripravi še eden, z motorjem od Kawasakijeve nitke, ta bo šele letel. Mogoče bom Matevža shecal za kakšno dirko čez Ljubljano.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja