Piaggiov šah-mat za Peugeotov Metropolis

Piaggiov šah-mat za Peugeotov Metropolis (foto: uroš modlic)
uroš modlic

Večletna sodna saga, ki je potekala med koncernom Piaggio in Peugeotom je vendarle dobila svoj epilog na najvišji sodni inštanci.

Corte di Cassazione, najvišja italijanska pritožbena sodna inštanca je z odločbo, da je pritožba Peugeota neutemeljena, zaključil spor med Peugetom in Piaggiom.

Kot je znano, je Piaggio v okviru sodnega postopka Peugeotu preprečil prodajo njihovega trikolesnega modela Metropolis. Osnovo za to so našli v evropskem patentu, ki je sicer v lasti koncerna Piaggio. Gre seveda za koncept sprednje preme, ki trikolesnemu skuterju omogoča nagibanje v zavojih.

Peugeot Motorcycles

Navkljub temu, da je tržni delež Peugeota v segmentu trikolesnih skuterjev bistveno manjši kot Piaggiov, ki svoje modele MP3 po vsej Evropi prodaja zelo dobro, so se pri Piaggiu odločili, da je bila Peugeotova kršitev 'pretežka' in v zvezi s tem sprožili postopek na pristojnem domačem sodišču.

Z odločbo, ki Peugeotu od pravnomočnosti prepoveduje prodajo njihovih trikolesnih skuterjev in jim hkrati nalaga plačilo milijona evrov odškodnine, je tako Piaggio iz sodnega spora izšel kot zmagovalec. Odločba se nanaša na prepoved uvoza, prodaje in oglaševanja modela Metropolis, velja pa samo na teritoriju Italije. To pomeni, da novega Peugeota Metropolisa v Italiji ni več mogoče kupiti, tisti, ki si ga bodo kljub vsemu želeli, pa se bodo morali odločiti za posamičen uvoz iz kakšne druge evropske države.

Preberite še:

 
 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu