Novosti 2019: Vrača se Suzuki Katana

Jesen se je šele dobro začela, pri Suzukiju pa že razkrivajo, kaj dobrega bodo pripravili za prihodnjo pomlad.

Kot kaže, smo končno dočakali začetek Suzukijeve modelne ofenzive. Že spomladi bo na ceste zapeljal novi 'super naked', ki bo s seboj nosil kanček Suzukijeve zgodovine in slave.

Originalni Suzuki Katana, vsaj tisti z velikim štirivaljnim motorjem, je na ceste zapeljal davnega leta 1981. Takrat je veljal za oblikovno izredno futuristični motocikel, za njegovo zunanjo podobo pa je odgovoren oblikovalec Hans Muth, ki je, preden so ga povabili k Suzukiju, oblikoval motocikle znamke BMW. Ne glede na za tiste čase nevsakdanji videz se je takrat Suzuki Katana lahko pohvalil z odlično aerodinamiko. Sicer ideja za neobičajni sprednji del motocikla ni bila povsem nemško-japonska, saj so že v letu 1979 nekaj zelo podobnega v vetrovniku preizkušali pri MV-Agusti, vendar se za serijsko proizvodnjo nato niso odločili.

Tako je Suzuki Katana takoj postal svojevrstna legenda, hkrati pa je veljal za zelo zmogljiv in vozniško zelo perfekten motocikel. V resnici je šlo sicer predvsem za izpeljanko modela GSX, ki je nekaj let pred tem začel osvajalski pohod, ki ga je zapisal med najuspešnejše motocikle na svetu.

Zato morda ni nenavadno, da so pri Suzukiju (končno) pobrskali za starimi skicami, na podlagi teh pa izdelali slečenega mišičnjaka, ki bo tudi na račun svoje oblike in stare slave izstopal iz povprečja v razredu.

Verjetno se boste strinjali, da bo novi Suzuki Katana manj ekstravaganten, kot je bil v svojem času njegov predhodnik. Vsekakor pa se boste morali strinjati, da so tehnični podatki, ki jih navaja Suzuki, zelo impresivni.

Suzuki Katana bo vozniku postregel s 150 'konji', ki z maso 215 kilogramov ne bi smeli imeti preveč resnega dela. Vodno hlajeni štirivaljnik s prostornino 999 kubičnih centimetrov pa bo radodaren tudi z navorom (108 Nm pri 9.500 vrtljajih). Motorna osnova, ki jo poznamo iz modela GSX1000R K5, je vsekakor zelo obetajoča.

Sedež bo od tal odmaknjen 825 milimetrov, sprva, torej od prihodnje pomladi, pa bo novi Suzuki Katana na voljo zgolj v biserni sivi barvni kombinaciji. Imel bo tudi triletno garancijo brez omejitve kilometrov.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel