Premiera: KTM-u ne zmanjkuje sape, predstavili so še dve novosti

10. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

Oba motocikla bo mogoče že ob naročilu opremiti z zaporo, ki bo motorno moč omejila na 35 kilovatov.

Novosti v srednjem velikostnem razredu KTM-ovih (terenskih) motociklov očitno kar ni videti konca. Po tem, ko smo pred kratkim spoznali povsem novega 890 Adventure in oba njegova derivata (Adventure R ter Rally), so se sedaj Avstrijci lotili in pod drobnogled vzeli njihova manjša, a izrazito drugačna brata  690 Enduro R in pa 690 SMC R. Ker pa gre za prenovo po vsega dveh letih, večjih sprememb vseeno ni bilo pričakovati.

Pri KTM-u so tako posodobitve malodane poslednjih enovaljnikov v tem prostorninskem razredu za prihodnje leto gradili na osnovi, namenjeni za modelno leto 2019, ko je motocikel doživel največ sprememb na področju ergonomije ter delovanja sistema ABS. Ta namreč zadnji dve leti že omogoča prilagojeno delovanje v zavojih, v izvedbi 690 Enduro R za prihodnje leto, pa so ga še nadgradili, saj ga je mogoče nastaviti bodisi za vožnjo po cesti ali pa po brezpotjih. V tem primeru se namreč sistem na zadnjem kolesu povsem izklopi.

Upravljanje sistema ABS je sicer mogoče preko posebnega gumba na armaturni plošči, ki pa je bila prav tako prenovljena in po novem vsebuje tudi prikazovalnik motornih vrtljajev ter indikator izbrane prestave. Motorni del medtem še vedno ostaja bolj ali manj enak kot doslej (le prilagojeno standardu Euro5) in ponuja 74 'konjev' ali 55 kilovatov moči, nespremenjeno pa ostaja vzmetenje, WP Xplor, ki je bilo prilagojeno prav za omenjeni motocikel.

Enakega pogonskega sklopa bo seveda deležen tudi 690 SMC R, ki pa bo ob tem več posodobitev dobil na drugih področjih. Tako bo recimo osveženo delovanje sistema ABS, kateremu bosta dodana programa delovanja Cornering in Supermoto. Sicer pa bo pri SMC prenovljen tudi preostali del zavornega sistema. Tako bodo motocikli opremljeni z novimi zavornimi čeljustmi Brembo M 4.32, ki bodo grizle v zavorne kolute premera 320 milimetrov spredaj in 240 milimetrov zadaj. Zadnja sprememba, ki so mu jo pri KTM-u namenili je nov paket zaščitnih plastik.

Tako SMC R kot Adventure R bosta pri pooblaščenih prodajalcih – tudi pri nas – na voljo z januarjem prihodnje leto, tedaj pa bo znan tudi cenik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja