Prihaja novi slečeni Fireblade, naslednik modela CB1000R

Prihaja novi slečeni Fireblade, naslednik modela CB1000R

Po skoraj desetih letih modela CB1000R bo Honda na salonu v Milanu predstavila naslednika.

V razredu slečenih mišičnjakov se je v preteklih letih zgodilo marsikaj novega, zato se zdi, da je aktualna CB1000R med vsemi novinci pravi geriatrik. Osnova bazira na modelu iz leta 2007, svoja leta pa kaže tudi na področju zmogljivosti, kjer je konkurenca trenutno bistveno močnejša.

Pričakujemo lahko, da bo novi slečeni Hondin mišičnjak podedoval osnovo aktualnega modela CBR 1000 RR Fireblade, imel pa bo manj moči. Sodeč po teh podatkih lahko računamo tudi na to, da bo od konkurence nekoliko lažji, tehtati pa bi moral okrog 200 kilogramov.

Brez dvoma bo opremljen z vso tehnologijo, ki jo Honda ponuja tudi pri svojem športnem modelu. Manjkali torej ne bodo sistemi kot so 'fly-by-wire' nadzor plina, nadzor dviga prednjega kolesa, sistem proti zdrsu in sistem za pretikanje brez uporabe sklopke 'quickshifter'.

Če se spomnimo koncepta CB1100TR, ki ga je pripravil Hondin oddelek za oblikovanje v Rimu, morda lahko pričakujemo tudi prvega pravega retro mišičnjaka, ki bi lahko bil derivat prihajajočega novega modela. Prav iz tega oddelka sta prišla tudi modela Africa Twin in X-ADV, ki sta bila nekoč prav tako samo koncepta.

Matjaž Tomažič

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja