Prototip ki buri duhove - BMW M1000 XR

Po tem ko je BMW med kupce lansiral M različico svojega superbikea 1000 RR in malce kasneje še M različico slečenega R-a, je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavil še tretji M. O tem, da bo to model XR namreč ni bilo dvoma.

BMW M1000 XR je za zdaj samo še prototip, je pa glede na promocijski video, ki ga pripenjamo k tej novici povsem jasno, da je ta praktično nared za predstavitev in lansiranje med kupce. V salone bi utegnil priti v drugi polovici leta, bo pa to zagotovo najbolj adrenalinski in najzmogljivejši motocikel v svojem razredu.

Medtem ko standardni S 1000 XR razvije 165 'konjev' (121 kW) bo model z oznako M razvil več kot 200 'konjev' (147 kW). Končna hitrost bi tako utegnila preseči 280 kilometrov na uro, zaradi česar bo različica M opremljena tudi z dodatnimi aerodinamičnimi krilci na sprednjem delu.

Pri bavarski oznaki M nikoli ne gre samo za moč pa tudi za drug svojevrsten prestiž, naprimer za materiale, mase in podobne 'malenkosti'. Pripravljen za vožnjo bo M 1000 XR tehtal 223 kilogramov, to maso pa bo mogoče zmanjšati z doplačilom opreme M Competition.

Težko si predstavljamo, da bi BMW za predstavitev in napoved tega motocikla izbral boljši trenutek kot je sedaj, ko je motoristična pozornost usmerjena v dirko na otoku Man. Promocijski video se namreč odvija tudi tam, za krmilo pa so posedli dirkača Petra Hickmana.  Uživajte v ogledu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"